Lag deg en god middag med rosenkål

Rosenkålen har et ufortjent dårlig rykte.

Vi er midt i rosenkålsesongen og det er all grunn til å nyte de små, grønne knollene. Mange har et dårlig inntrykk av rosenkålen, men det kan nok ofte skyldes at man har fått servert overkokt rosenkål, og da blir den gjerne mer bitter i smaken.

Tips! Bruker du fersk rosenkål, bør du rense de først ved å kutte av de brune endene og fjerne de ytterste bladene.

Skal du koke rosenkål, så kok de såvidt møre i lettsaltet vann i ca. 5 minutter. Enda bedre blir rosenkålen hvis du damper den. Fyll en kjele med bare litt vann i bunnen, kok opp, og sett ned varmen litt før du har i rosenkålen. Etter ca. 5 minutter er den ferdig. Har du en smørklatt i kjelen blir rosenkålen ekstra god.

Rosenkål er en anvendelig grønnsak som ikke bare smaker utrolig godt, den er supersunn i tillegg. Rosenkål kan både bakes, smørdampes, stekes eller wokkes. Rosenkål passer ekstra godt til kalkun og viltkjøtt. Den har lavt fettinnhold og høyt innhold av folat, vitamin C og kostfiber. Rosenkål er også en kilde til kalium. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Du finner flere fakta om rosenkålen hos Bama.

Vi håper du blir inspirert til å kokkelere med rosenkål!

Relatert innhold

Kremet pasta med rosenkål, bacon og kalkun

Dette er en julete vri på pasta carbonara, hvor kremet pasta og bacon får besøk av kalkunkjøtt og rosenkål. En fin måte å bruke opp rester av kalkunkjøtt.

Lun salat med druer og rosenkål

I denne lune salaten får rosenkål følge av søte druer – en herlig kombinasjon. Passer godt som tilbehør til kylling eller kalkun.

Hel kalkun

Helstekt kalkun er et festmåltid og ikke minst et imponerende syn på matbordet! Sammen med søtpotetmos, rosmarinpoteter, grillet rosenkål og hasselnøtter smaker kalkunen fortreffelig. Husk at frossen kalkun må tines i kjøleskap i 3 døgn.

Spicy torsk med ovnsbakte søtpoteter

Dampet torsk er tradisjonell julemat. Lag en ny og spennende variant av denne klassikeren. Chiliens sterkhet og limens syrlighet gjør dette til et utsøkt måltid. Server med ovnsbakte søtpotetbåter og pannestekt rosenkål til, og du har rene smaksbomben!

Kalkunfilet på partyseng

Legg poteter, bacon og kalkunfilet i en stor og god form og stek alt i ett. Server med madeirasaus eller en annen god saus som passer til kalkun.

Rosenkål med bacon og pinjekjerner

Rosenkål med bacon og pinjekjerner kan serveres som en smårett sammen med f.eks. bakte poteter, eller som tilbehør til all slags stekt kjøtt, vilt eller fugl.