Hel kalkun
Helstekt kalkun er et festmåltid og ikke minst et imponerende syn på matbordet! Sammen med søtpotetmos, rosmarinpoteter, grillet rosenkål og hasselnøtter smaker kalkunen fortreffelig. Husk at frossen kalkun må tines i kjøleskap i 3 døgn.
60+ min
Middels
Tips!
Tining og stekeforberedelser:
La kalkunen tine i kjøleskap i ca. 2 døgn. Ta den ut av emballasjen og fjern innmatposen. Skyll kalkunen raskt i kaldt vann, tørk godt med kjøkkenpapir utenpå og inni, og legg fuglen over i en ovnspanne. Gni skinnet inn med sukker og salt, dekk til og sett tilbake i kjøleskapet for videre tining i ca. 1 døgn, til den er helt tint. Ta kalkunen ut av kjøleskapet et par timer før steking. Forbered stuffing og tilbehør.
Slik gjør du
- 1Forvarm stekeovnen til 180 °C.
- 2Lag stuffing: Kutt løk og epler i biter, og grovhakk svisker, valnøtter og timian. Varm en stekepanne med smør og fres løk og epler til det er mykt og blankt. Tilsett svisker, valnøtter og timian. Krydre med salt og pepper. Avkjøl blandingen litt før du blander den med medisterdeig og laurbærblad.
- 3Fyll stuffingen i kalkunen. Bind sammen beina på kalkunen med bomullshyssing. Plasser kalkunen i en langpanne med brystet opp og støtt den opp med litt sammenrullet aluminiumsfolie slik at den står stødig.
- 4Smelt smør og bland med olje. Pensle smørblandingen over hele fuglen. Dryss over litt flaksalt og pepper.
- 5Skrell sjalottløk, og grovdel innmaten fra kalkunen. Legg innmat, sjalottløk, hvitløk, timian, rosmarin og sitron rundt kalkunen i ovnspannen og hell på vann.
- 6Sett kalkunen inn i forvarmet ovn. Pensle kalkunen med smørblandingen hver halvtime. Senk varmen til 130 °C etter 1 time, og stek videre i ca. 2 timer til den har en kjernetemperatur på 66 °C. Fortsett å pensle kalkunen hvert 20. minutt. La kalkunen hvile i minst 30 minutter før servering og oppskjæring.
- 7Sil sjyen som har dannet seg i bunnen av langpannen over i en kjele. Hell i fløte og kok opp. La sausen koke til væskemengden er redusert til halvparten. Smak til med salt, pepper og sitronsaft. Jevn med litt Maizena hvis du ønsker en tykkere konsistens på sausen.
- 1
Søtpotetmos:
- 1Skrell og del søtpoteten i biter, og kok den mør i lettsaltet vann. Mos søtpoteten med smør og rømme og smak til med salt og pepper.
- 1
Grillet rosenkål og hasselnøtter:
- 1Forvarm stekeovnen til 250 °C.
- 2Rens rosenkålen og del den i to. Vend rosenkål i en bolle med hasselnøtter, olje, salt og pepper. Legg det over på en bakepapirkledd stekeplate.
- 3Sett stekeplaten i ovnen og skru på grillfunksjonen, og stek i 5 minutter til rosenkålen er litt brent i kantene, men fremdeles har tyggemotstand.
- 1
Rosmarinpoteter:
- 1Forvarm stekeovnen til 200 °C.
- 2Skjær potetene i grove biter hvis de er store. Vend potetene med olivenolje, salt, pepper og rosmarin, og ha dem over i en langpanne.
- 3Stek potetene i ovnen i ca. 35 minutter eller til de er gylne.
- 4
- 1