Pinnekjøtt med rotmos

Pinnekjøtt med rotmos

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Pinnekjøtt eller pinnebog, er den vanligste julematen på Vestlandet, og har tatt opp konkurransen som den mest populære julematen over hele landet.

Fremgangsmåte

Vann ut pinnekjøttet i rikelig med vann i ca. 30 timer, la det stå i romtemperatur.
Når pinnekjøttet vannes ut får det tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer litt etter hvor mye kjøttet er tørket, tykkelsen på kjøttstykkene og temperaturen på vannet. Lunkent vann gir raskere utvanning. I butikken får du også kjøpt ferdig utvannet pinnekjøtt, beregn da ca. 600 g pr. porsjon.
Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann så det står i høyde med risten. Legg pinnekjøttet over og sett på lokk. Damp pinnekjøttet på svak varme i ca. 3 timer. Pass på så det ikke koker tørt, fyll eventuelt på med mer vann. Biter av Vossakorv kan dampes sammen med pinnekjøttet de siste 15 minuttene.
Deilig nydampet pinnekjøtt, Vossakorv og rotmos klart til servering. Server gjerne med kokte mandelpoteter og kokesjyen fra pinnekjøttet.
Rotmos:
Skrell kålrot, gulrot og potet. Del dem i grove biter og kok dem møre i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og mos grønnsakene.
Ha i smør og fløte. Smak til med slt og epper, og eventuelt litt revet muskat.