Pinnekjøtt med kålrotstappe

Pinnekjøtt med kålrotstappe

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

enkelt

Ingredienser

Server pinnekjøtt på tradisjonelt vis med kålrotstappe, vossakorv og kokte poteter til.

Fremgangsmåte

Vann ut pinnekjøttet i rikelig med kaldt vann. Kjøttet vil da få tilbake sin naturlige væskebalanse og saltmengden reduseres. Utvanningstiden varierer avhengig av hvor mye kjøttet er tørket og tykkelsen på kjøttstykkene. Personlige preferanser spiller også inn her. Noen vanner ut kjøttet i opp mot 30 timer, andre igjen synes det holder med natten over.
Bruk en stor og vid kjele. Dekk bunnen med en egnet rist, eller bjørkepinner lagt som en rist i bunnen.
Legg pinnekjøttet lagvis i kjelen og sett på lokk. Damp pinnekjøttet over svak til middels varme i 3–5 timer, eller til kjøttet er helt mørt og slipper benet. Pass på underveis at det ikke koker tørt, fyll eventuelt på med mer vann i kjelen hvis nødvendig. Damp vossakorver på toppen av pinnekjøttet de siste 15–20 minuttene.
Den deilige sjyen som danner seg i bunnen av kjelen serveres ved siden av som sjysaus. Hvis sjyen virker noe tynn, kan du helle den over i en ny kasserolle for så å koke den inn til den får kraftigere på smak. Ha gjerne litt finhakket persille i sjyen før servering.
PS! Hvis du ønsker å brune pinnekjøttet før servering kan du løfte det over på rist (over langpannen) for så å grille det raskt under sterk overvarme i stekeovnen. Et alternativ er å brune pinnekjøttet raskt i en varm stekepanne.
Kålrotstappe:
Rens, skrell og del grønnsakene i jevne biter, og ha det i en kasserolle. Ha i vann slik at det dekker grønnsakene og tilsett en god klype salt. Kok grønnsakene helt møre.
Hell av kokevannet og mos grønnsakene. Visp inn smør, fløte og sjy. Smak stappen til med salt og pepper.
Server nydampet pinnekjøtt med vossakorv i pene biter, gode poteter, kålrotstappe og et dryss med hakket persille.

Tips:

En annen variant er å legge vaskede mandelpoteter i bunnen av kjelen (potetene skal dekke bunnen). Potetene koker utrolig nok ikke i stykker, men vil i stedet suge til seg masse god smak. Hell på vann til det akkurat dekker potetene. Hvis du er glad i øl kan du erstatte vannet eller deler av vannet med øl – og øldampe pinnekjøttet.