Kalkunbryst med rosenkål og fløtesaus

Kalkunbryst med rosenkål og fløtesaus

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Kalkunbryst med rosenkål og fløtesaus er en klassisk nyttårsmiddag som alle kan like. Server med små, smakfulle poteter til.

Fremgangsmåte

Ta kalkunbrystet ut av esken og tin det i kjøleskapet i ca. 1 døgn. La plastposen være på under tining.
Ta det ferdigtinte brystet ut av posen og legg det i en ildfast form. Stek på 180 °C varmluft i ca. 1 time, eller til kjernetemperaturen er 65–68 °C.
Dekk brystet løst til med folie og la det hvile i minst 20 minutter før servering.
Skjær brystet løs fra beinet ved å føre en kniv ned langs vingebeinet for så å følge beinet til du har løsnet hele brystet. Vær forsiktig så du ikke skjærer vekk for mye av kjøttet, det er kun beinet på undersiden som skal fjernes. Skjær kjøttet i pene skiver rett før servering.
Fløtesaus
Finhakk sjalottløk og hvitløk, og fres det i smør i en liten kasserolle. Løken skal bli gyllen og myk, men ikke stekt.
Tilsett vinen og la den koke inn til ⅓. Ha i kraften og la det småkoke i 10 minutter. Tilsett fløte og la sausen småkoke i 10 minutter til. Smak til med salt og pepper.
Sil sausen om ønskelig og tilsett hakkede friske urter.
Tilbehør
Rens rosenkålen og dra bladene fra hverandre. Eventuelt kan du dele rosenkålen i smale båter eller skiver.
Stek rosenkålen over høy varme i en stekepanne til den er knapt mør. (Stek gjerne i flere omganger hvis det ikke er nok plass i pannen, ha til slutt alt tilbake i pannen).
Krydre med salt og pepper, og dryss over granateplekjerner og hakket persille.
Server kalkunbrystet i skiver med rosenkål, fløtesaus, gode poteter og Waldorfsalat med epler og klementiner til.
Kalkunbryst med rosenkål og fløtesaus er hovedrett i en 3-retters meny. Hvor forretten er Scampisalat med chili og hvitløk og til dessert en fristende Sjokoladefondant med jordbærsaus og friske bær.

Tips:

Sausen kan eventuelt jevnes med litt maisenna. Hvis du siler sausen kan du rett før servering tilsette 2 gode spiseskjeer pisket krem og kjøre sausen luftig og lett med en stavmikser. Tilsett hakkede urter etter at du eventuelt har kjørt sausen i mikseren.