Ingredienser
Brytebrød tar seg godt ut på middagsbordet og er også praktisk å ha med seg på tur.
Fremgangsmåte
-
Bland sammen mel, tørrgjær, sukker og salt.
-
Smelt smøret en kjele og hell i melken. Væsken skal være fingervarm (ikke varmere enn 37 °C).
-
Ha væsken i en bakebolle og tilsett det tørre litt etter litt. Elt deigen i 5–10 minutter til den er smidig og litt klissete.
-
Legg et klede over bakebollen og la deigen heve i romtemperatur i 40 minutter.
-
Kna deigen godt og del den i 8 like store emner. Trill dem ut til runde boller og legg bollene inntil hverandre i en smurt ildfast form (la det være litt luft mellom bollene, men ikke mer enn at de vil vokse inn i hverandre under heving og steking).
-
Dekk til med folie eller klede og hev brødet til dobbel størrelse i ca. 30–40 minutter.
-
Pensle brødet med egg og strø over ost, frø eller krydder. Stek på 190 °C i forvarmet stekeovn i ca. 20 minutter, til brødet er gyllent og gjennomstekt.