Blomkålgrateng med skinke og ost

Blomkålgrateng med skinke og ost

Tidsforbruk

20-40 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Gratengen passer både som hverdagsmiddag, til kveldskos eller klubbkveld.

Fremgangsmåte

Del blomkålhodet i store buketter. Stilk og blad kan hakkes. Grovhakk løken. Kok dette i vann tilsatt buljongterning til det såvidt er mørt. Sil av og ta vare på kokevannet.
Bland blomkål og løk med røkt skinke og ha dette i en ildfast form. Varm stekeovnen til 230-250 grader C.
Saus
Smelt smøret i en tykkbunnet kjele. Rør inn mel og spe med melk under omrøring til en jevn saus. La den koke litt. Trekk kjelen av varmen og rør inn ost. Smak sausen til med salt, pepper og eventuelt muskat.
Hell sausen i formen og la den stå midt i ovnen til sausen bobler og begynner å få farge.
Serveres med kokte poteter, pasta eller brød.

Tips:

Gratengen blir selskapsfin og ekstra pikant med følgende enkle knep: Erstatt løk med purre. Bruk fløte og hvitvin i stedet for melk. Sausen kan også smakes til med litt skarp sennep og evt. estragon og ristet loff som tilbehør.