Informasjon om allergi

Her kan du lese mer om matallergi og matintoleranse.

Hva er matallergi og matintoleranse?
Matallergi og matintoleranse er overfølsomhet overfor bestanddeler i matvarer.

Matallergi
Ved matallergi vil kroppens immunforsvar aktiveres mot proteinene fra maten som den opplever som "farlige" inntrengere. Selv små spormengder av maten som ikke tåles, er nok til å utløse en allergireaksjon. Reaksjonen kommer raskt etter inntaket av matvarene og kan i noen tilfeller være alvorlige.

Matintoleranse
Ved matintoleranse er ikke immunsystemet involvert, men symptomene som oppstår kan ligne allergireaksjoner. De kommer litt langsommere, er mindre alvorlige og er mer avhengige av mengde mat som spises.

Hvilke matvarer gir reaksjoner?
Selv om matallergi og -intoleranse i teorien kan utløses av alle slags matvarer, er de fleste reaksjoner forårsaket av et begrenset antall matvarer. Myndighetene har bestemt at det skal informeres om de 14 vanligste allergenene ved salg og frembud av mat:

• Gluten
• Skalldyr
• Egg
• Melk
• Fisk
• Peanøtter
• Soya
• Nøtter
• Selleri
• Sennep
• Sesamfrø
• Lupin
• Bløtdyr
• Svoveldioksid og sulfitter

Utilsiktet forurensning av matvarene
Ved produksjon av matvarer kan rester fra tidligere produksjoner sitte igjen i produksjonsutstyret og "forurense" matvaren. I tillegg kan det være støv i produksjonslokalet som inneholder de matvarekomponentene som gir allergi som kan bli blandet inn i matvaren. Denne utilsiktede innblandingen har ingen hygienisk betydning, men er et problem for dem som ikke tåler enkelte matkomponenter. Både myndigheter og produsenter arbeider med å bedre forholdene. For den som reagerer på svært små mengder, må risikoen for slik utilsiktet forurensning alltid tas i betraktning. Det er også en viss risiko for utilstrekkelig rengjøring av kokekar og "forurensning" av matvarer via kjøkkenredskaper som sleiver og øser.