Kos med ostefat

Et deilig ostefat er perfekt kosemat uansett årstid.

Enten du skal ta med deg en rett i et selskap, invitere venner over på en hyggelig kveld, eller rett og slett vil kose deg litt ekstra  – et ostefat med godt tilbehør slår aldri feil. 

Det er få ting som kan måle seg med gleden av å samle seg rundt et velduftende ostefat. Ostefatet blir ikke bare en kulinarisk opplevelse, men også et symbol på fellesskap og hygge!

Valg av oster
Valget av oster til et ostefat kan variere avhengig av personlige preferanser, men det er noen generelle retningslinjer du kan følge. Anbefalt ost pr. person er 100-150 gram hvis det serveres med tilbehør, og som et større måltid.

Vi anbefaler følgende til et ostefat;

1) Milde oster som brie eller camembert. Disse myke ostene har en delikat smak som applellerer til de som foretrekker noe mildt.
2) Halvfaste oster som f.eks Cheddar, Gouda eller Edamer. Disse ostene har mer smak og en litt fastere tekstur.
3) For de som elsker kraftig smak kan du inkludere en blåmuggost som roquefort, gorgonzola eller stilton.
4) Geitost har en særegen smak og konsistens. Det kan være et godt alternativ som en variasjon.
5) Smøreoster som chevre eller kremost kan være flotte for å smøre på brød eller kjeks.
6) Utforsk gjerne lokale oster hvis mulig, det kan gjøre ostefat spennende og helt unikt. Se etter Smaken av Norge oster neste gang du er i en Joker butikk.

Ostefatet kan tilpasses etter smak og preferanser, så vær kreativ og velg det du og dine gjester liker best. 

Tilbehøret er viktig
Tilbehøret til ostefatet er nesten like viktig som osten. Skal du servere vin til osten bør tilbehøret være varmebehandlet. Bakt paprika og glaserte mandler setter en ekstra spiss på kvelden, eller hva med Bakte druer.

Sett også gjerne frem marmelader og honning på bordet. Hjemmelagde marmelader er ofte ikke så bitter på smak som de du kjøper i butikk. Prøv vår hjemmelagde appelsinmarmelade eller karamelliserte nøtter.

Hvis du skal nyte osten uten vin i glasset kan oppkuttet paprika, klementinbåter, druer og fiken være godt tilbehør.

Her til lands har det blitt veldig vanlig å spise kjeks sammen med ost, det kan du selvsagt gjøre, men prøv gjerne også noe godt brød til. Har du tid finner du gode baketips her, hvis ikke finner du deilige nystekte brød hos oss.

I tillegg til oster er det mange som liker å ha litt skinke eller pølser ved siden av. Tynne skiver av prosciutto, salami eller annen lufttørket skinke og pølse kan være et flott tillegg for de som ønsker et mer mettende ostefat.

Lykke til med ostefatet!

 

Relatert innhold

Ostefat

Enkelt ostefat med blåmuggost, salte kjeks og jordbær.

Ostebord

Tilpass mengde etter hvor mange gjester du får, og bruk osten og tilbehøret du liker best.

Druemarmelade

Marmeladen er nydelig sammen med gode oster, eller prøv den på toast!

Appelsinmarmelade

Appelsinmarmelade er kjempegodt på nystekte rundstykker og ristet brød, men passer også godt til ostefatet. Marmeladen er enkel å lage, og er ikke like bitter som appelsinmarmeladen du finner i butikkhyllen. Du kan selv justere bitterheten med mengde appelsinskall.