Ytrefilet med grillede grønnsaker og bearnaise

Ytrefilet med grillede grønnsaker og bearnaise

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Ytrefilet med sommervri! Grill kjøttet sammen med grønnsaker og server med bearnaise!

Fremgangsmåte

La kjøttet få temperere seg i minst en halvtimes tid før grilling.
Forbered grønnsakene. Del løken i kløfter (la skallet være på), skrell og del gulrøttene i to på langs, rens og del purren i passende biter (la purren henge sammen i bunnen/roten). Del nektarinene i to og fjern steinen. Del hver halvdel i to. Del hjertesalaten i store kløfter. Gni alle grønnsaken inn med litt olje.
Pensle ytrefileten med litt olje og grill den over høy varme til den får skikkelig stekeskorpe på alle sider. Flytt kjøttet over på en kjøligere del av grillen og la den steke videre i 20-25 minutter, eller til kjernetemperaturen er 55-58 °C (rosa). La kjøttet få hvile i minst 10 minutter før du skjærer det i tynne skiver.
Grill grønnsakene over høy varme mens kjøttet grilles. Løk og gulrøtter trenger lengst tid så begynn med dem. Grill nektarinene til de blir myke, og purren til den får skikkelig god farge. Grill til slutt hjertesalaten, den trenger kun et par minutter over høy varme. Drypp litt ekstra olivenolje over de ferdiggrillede grønnsakene og dryss over litt salt.
Bearnaise:
Smelt smøret over svak varme til det skiller seg i fett og hvitt melkestoff. Skum av fettet og hold det varmt.
Bland eddik, pepper og sjalottløk i en liten kasserolle og la det koke inn til 0,5 dl. (La gjerne noen estragonstilker få koke med.) Sil reduksjonen og ha den over i en stålbolle.
Tilsett eggeplommene og pisk kraftig til det skummer.
Sett bollen over en kjele med (nesten) kokende vann – men ikke la bollen være i kontakt med vannet. Pisk til skummet blir varmt og begynner å tykne.
Skru av varmen og spe forsiktig fettet i en tynn stråle mens du hele tiden pisker kraftig (begynn med noen dråper og øk etter hvert). Fortsett til alt fettet er tilsatt. Virker sausen veldig tykk kan du tilsette en spiseskje eller to med vann. Løft bollen vekk fra varmen og smak til med salt og pepper. Rør til slutt inn hakkede urter og server sausen med det samme. Tilsett noen dråper sitronsaft for smakens skyld.
Server grillet ytrefilet i tynne skiver med grillede grønnsaker og bearnaise.

Tips:

Som ekstra tilbehør passer det godt med grillede små poteter. Bearnaise kan også kjøpes ferdig.