Skinkestek med ovnsbakte rotgrønnsaker

Skinkestek med sprø svor hører hjemme i julen! Server den med ovnsbakte grønnsaker og sjysaus med sennep for et vidunderlig måltid.

60+ min
Middels
Skinkestek med ovnsbakte rotgrønnsaker
Tips!

Stekeresultatet kan variere fra ovn til ovn og størrelse på steken. Bruk derfor steketermometer for et optimalt resultat. Stikk termometeret inn i den tykkeste delen av steken den siste halvtimen, og stek til kjernetemperaturen viser 68 °C for medium pluss, eller 74 °C for gjennomstekt/godt stekt.

Slik gjør du

    1. 1
      Forvarm stekeovnen til 220 °C.
    2. 2
      Skrell og del sjalottløk, gulrot, pastinakk/sellerirot og kålrot i jevnstore biter. Del poteter i to hvis de er store. Vend grønnsakene i olje med timian, honning, salt og pepper.
    3. 3
      Legg stekeposen med skinkesteken i en romslig ildfast form, med svorsiden opp. Stek steken midt i ovnen på varmluft i 75 minutter, eller med over- og undervarme i 90 minutter.
    4. 4
      Fordel grønnsakene og 1 dl vann rundt steken når det gjenstår ca. 35 minutter av steketiden. Fjern toppfilmen på stekeposen når steken har stått i 60 minutter, da blir svoren sprø.
    5. 5
      Ta kjøttet og grønnsakene ut av ovnen. La steken hvile i stekeposen i 10–15 minutter før du tar den ut av posen. Fjern hyssingen før du skjærer kjøttet i skiver.
    6. 6
      Mens steken hviler heller du stekesjyen fra kjøttet i en liten kasserolle og smaker til med sennep, salt og pepper. Jevn sausen med litt maisenna hvis du ønsker en tykkere konsistens.
    7. 7
      Server skinkesteken med grønnsaker, sjysaus og tyttebær til.
      Tips!

      Rotgrønnsaker kan erstattes med smørdampede erter eller rosenkål.