Pai med juleskinke og spinat
Pai er alltid godt! Denne er fylt med spinat og Jarlsberg, og toppet med juleskinke i tynne skiver. Jarlsberg kan byttes ut med annen ost, eller lag en egen ostemiks. Rør sammen en enkel crème fraîche-dressing som ekstra tilbehør.
60+ min
Middels
Tips!
Deigen kan tilberedes i god tid på forhånd, paideig holder seg fint i kjøleskapet i minst en uke. Paien kan også lages ferdig i forveien for så å varmes opp før servering. Varm da paien i stekeovnen ved 150 °C i 15–20 minutter.
Slik gjør du
- 1Kjør mel og smør kjapt sammen i en hurtigmikser til alt smøret er finfordelt i melet. Tilsett vann og kjør deigen til den har samlet seg. Pakk deigen godt inn i plastfolieog la den hvile i kjøleskapet en times tid, men gjerne lenger.
- 2Kjevle ut deigen og legg den over formen. Press deigen godt inntil sidene og la den henge litt over kanten, skjær vekk det overflødige. Prikk bunnen med en gaffel og la deigen hvile i kjøleskapet eller i fryseren i en halvtimes tid før steking.
- 3Forvarm stekeovnen til 180 °C. Forstek paibunnen midt i ovnen i ca. 20 minutter.
- 4Varm en stor stekepanne med litt olje. Stikk hvitløkbåten på en gaffel. Ha spinaten i den varme pannen og rør med hvitløkgaffelen til spinaten klapper sammen. Krydre lett med salt og pepper.
- 5Hell spinaten på en tallerken, og la den avkjøle seg før du presser ut det meste av væsken. Grovhakk spinaten, og ha den og ost i den forstekte paibunnen.
- 6Visp sammen crème fraîche/fløte og egg, og krydre med salt og pepper. Hell blandingen over fyllet.
- 7Stek paien midt i ovnen ved 180 °C i ca. 45 minutter. Paien skal blåse seg litt opp, og fyllet skal virke fast og litt dissete når du rister på paien.
- 1
Crème fraîche-dressing:
- 1Bland sammen crème fraîche, urter og løk.
- 2Smak til med sitronsaft, salt og kvernet pepper.
- 3Paien er best når den er lun. Topp den med juleskinke og server med crème fraîche-dressing til.
- 1