Ingredienser
Laks med sprøtt skinn og frisk agurksalat er en deilig klassiker. Bruk en ferdiglaget hollandaise eller prøv å lage den selv!
Fremgangsmåte
-
Visp sammen eddik, vann, sukker og en klype salt til sukkeret har løst seg opp. Skjær agurken og reddikene i tynne skiver og bland skivene sammen med laken. La agurksalaten stå i minst 10 minutter før servering.
-
Prøv deg på en hjemmelaget hollandaise: Smelt smøret over svak varme til det skiller seg og hold smøret varmt.
-
Finhakk sjalottløken og ha den i en liten kasserolle sammen med eddik, vann, pepper og eventuelt laurbærblad. La blandingen koke inn til ca. ¾ dl væske, fjern laurbærbladet. Hvis du ikke vil ha med løken i sausen kan du sile væsken (gni den godt gjennom en sil så du får med mest mulig). Ha eggeplommen over i en stål- eller glassbolle. Gjør klart et vannbad som passer til bollen (bollen skal ikke være i kontakt med vannet – kun dampen). Pisk eggeplommene godt sammen og spe med væsken. Sett bollen over vannbadet og pisk kraftig til blandingen blir tykk og luftig, omtrent som tykk eggedosis. Pass hele tiden på at det ikke blir for varmt. Ta vannbadet vekk fra varmen og spe med det varme smøret, litt etter litt (start med noen rause dråper og øk etterhvert), mens du hele tiden visper kraftig. Sausen skal bli god og tykk. Smak til med salt og noen dråper sitronsaft. La sausen stå et lunt sted til den skal serveres.
-
Skrap vekk det du klarer av skjellene på lakseskinnet med en liten kniv (det gjør ingenting om du ikke får vekk alt). Krydre laksen med salt og pepper på begge sider. Varm en passende stekepanne med litt olje. Legg laksen i den varme pannen med skinnsiden ned. Stek over middels høy varme til lakseskinnet er gyllent og sprøtt (og laksen nesten gjennomstekt). Snu laksestykkene og stek i et lite minutt på den andre siden.
-
Server skinnstekt laks med agurksalat, hollandaise og gode poteter.