Ingredienser
Ribbenstek er enkelt å tilberede. Server den med en herlig grateng med rotgrønnsaker.
Fremgangsmåte
-
Forvarm stekeovnen til 230 °C.
-
Fjern «strømpen» eller hyssingen hvis steken er bundet opp, og tørk den godt med kjøkkenpapir. Skjær smale striper ned i svoren (gjennom svoren og godt ned i fettet). Gni kjøttet godt inn med salt og kvernet pepper.
-
Legg steken i en passende ildfast form. Hell varmt vann i formen til det rekker 2–3 cm opp på kanten av formen.
-
Dekk formen med aluminiumsfolie og damp steken i ca. 40 minutter. Fjern folien, senk temperaturen til 150 °C og stek videre i ca. 1½–2 timer.
-
Skru temperaturen opp igjen til 230 °C og stek til svoren blåser seg opp. La steken få hvile i minst 20 minutter før servering.
- Rotgrønnsakgrateng:
-
Skrell og del rotgrønnsakene i jevne biter.
-
Kok opp melk og fløte i en romslig kasserolle. Tilsett finhakket hvitløk og timian, smak til med salt og pepper.
-
Ha i grønnsakene og la det småkoke i 10–15 minutter. Rør forsiktig av og til, så det ikke fester seg i bunnen.
-
Hell gratengen over i en smurt ildfast form. Fordel smørbitene på toppen og dryss over osten. Gratiner gratengen ved 180 °C i ca. 40 minutter, eller til grønnsakene er helt møre.
-
Server ribbensteken med rotgrønnsak-gratengen, gjerne med hurtigsyltet rødløk og sprøstekt lutefiskbacon som tilbehør.