Ribbetallerken med rosenkålsalat og klassisk tilbehør
En fullkommen julefavoritt! Saftig ribbe med sprø svor, frisk rosenkålsalat og alt det klassiske tilbehøret. Perfekt når du vil samle familien rundt et skikkelig tradisjonsmåltid.
60+ min
Middels
Slik gjør du
- 1Sjekk at bena er sagd helt over på undersiden av ribba og fjern eventuelle spon. Gni ribba godt inn med rikelig med salt og pepper 1–3 dager før steking. Pakk den krydrede ribba inn i aluminiumsfolie og la den hvile i kjøleskapet med svorsiden ned.
- 2Varm ovnen til 230 grader. Legg ribba i en langpanne med svorsiden opp. Legg en asjett midt under ribba, eller krøll sammen litt aluminiumsfolie og bygg ribba opp på midten slik at den får en liten forhøyning (og fettet dreneres underveis i stekingen).
- 3Hell kokende vann i langpannen slik at det står et par centimeter opp langs med kanten av langpannen. Dekk ribba og langpanna med tett aluminiumsfolie og damp ribba i ca. 45 minutter. Fjern folien, gå over svoren, hvis det er steder hvor den ikke er rutet skikkelig opp kan du enkelt gjøre det nå.
- 4Senk temperaturen til 180 grader. Stek ribba videre midt i ovnen i 2 timer (legg til en halv time for familieribbe/midtribbe). Øk temperaturen til 220–230 grader, følg godt med på ribba og stek videre til svoren har blåst seg opp, blitt gyllen og sprø. (Dekk eventuelle «ferdige» områder til med folie underveis). La ribba få hvile i minst 20 minutter før servering.
- 5Mens ribba steker begynner du på rosenkålsalaten. Rens og skjær rosenkålen i tynne skiver – jo tynnere, jo bedre.
- 6Visp sammen majones, yoghurt, sukker og eddik. Bland sammen rosenkål, dressing, rødløk, mandler, rosiner, granateplekjerner og urter. La gjerne salaten få «sette seg» 15–20 minutter før servering.
- 7Skjær pølsene i jevne biter og lag et kryss i hver ende av pølsene. Stek pølser og medisterkaker i en stor stekepanne med litt smør og olje til pølsene er gylne, og alt er gjennomvarmt.
- 8Skjær eplene i båter. Varm en stekepanne og stek eplebåtene sammen med smør, honning og svisker. Stek alt raskt sammen til eplene blir gylne. Tilsett et par fine kvaster salvie eller rosmarin underveis. Dryss til slutt over en god klype flaksalt.
- 9Server ribbe med surkål, rødkål, pølser, medisterkaker, rosenkålsalat, kokte poteter, brun saus og honningstekte epler og svisker.Tips!
Legg en gjeng hele hvitløksfedd, et par delte sjalottløk, en grovhakket gulrot og et par kvaster frisk rosmarin eller salvie i langpannen sammen med ribba. Når du er ferdig med ribba og skal lage saus av sjyen (eller serverer sjyen som den er), siler du den og presser de bløte grønnsakene gjennom silen sammen med sjyen.
- 1