Pinnekjøtt med spennende tilbehør

Pinnekjøtt med spennende tilbehør

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Pinnekjøtt kan serveres tradisjonelt med kokte poteter og rotmos, eller med mer spennende tilbehør. La oss inspirere deg!

Fremgangsmåte

Vann ut pinnekjøttet i rikelig med vann i ca. 30 timer, la det stå i romtemperatur.
Legg en metallrist eller bjørkepinner uten bark i bunnen av en vid kjele. Fyll på vann så det står i høyde med risten. Legg pinnekjøttet over og sett på lokk. Damp pinnekjøttet på svak varme i ca. 3 timer. Pass på så det ikke koker tørt, fyll eventuelt på med mer vann. Pinnekjøttet kan om ønskelig brunes lett i stekeovnen. Legg pinnekjøttet på rist over langpanne. Sett det høyt i ovnen på sterk varme eller under grillen i ca. 5 minutt. Følg godt med.
Gratinert blomkål og ostesaus
Fjern bladene på blomkålen og del den opp i store buketter. Kok opp rikelig med vann i en kjele, tilsett salt og ha i blomkålbukettene. Kok dem knapt møre, ca. 4 minutter. Sil av vannet og avkjøl bukettene i kaldt vann.
Smelt smør i en kjele og rør inn mel. Rør godt til blandingen "slipper" kjelen. Spe med halvparten av melken, og rør godt. Tilsett resten av melken og rør til du har en glatt saus. Varm gjerne melken først, da er det enklere å få en jevn og fin saus. La sausen småkoke i ca. 5 minutter.
Rør om av og til og pass på at sausen ikke blir brent. Ha i halvparten av osten og smak til med salt, pepper og muskat.
Sett stekeovnen på 200 ºC. Hell saus over i formen og bland forsiktig. Strø ost på toppen. Stek midt i ovnen til osten er gyllen, ca. 10 minutter.
Kutt bacon fint, og stek det sprøtt i en varm stekepanne. Strø baconet over gratengen før servering.
kilde: matprat.no