Partystek

Partystek

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Dette er steken for den store anledningen med gode venner eller familien på besøk. En skinkestek med svor, uten knoke og mørbrad veier 6-8 kilo og gir 15-20 porsjoner. Skinkestek har lang tradisjon på norske julebord, men er også en sikker vinner på nyttårsaften.

Fremgangsmåte

Rut svoren som til ribbe. Lag gjerne litt store ruter. Gni skinka inn med salt og pepper og la den stå kjølig til neste dag for å trekke krydder.
Damp steken i stekeovnen ved å helle på ca. 2 dl vann og dekk langpannen med aluminiumsfolie på 200 grader i ca. 40 minutter. Fjern folien, sett i steketermometer og stek steken videre ved 125°C til steketermometeret viser 70-72°C. Det tar ca. 6 timer.
Bruk sjyen som grunnlag for sausen. Kok sjy, sennep og fløte inn til 3/4 av mengden. Sausen kan lett bli for salt, tilsett eventuelt litt vann. Tilsett maizenna utrørt i vann, og pisk til slutt inn smøret.
Server skinkestek varm til middag med enten surkål, rødkål, rosenkål, erter eller kokte grønnsaker. Og med sjysaus eller brun saus og kokte poteter ved siden av.

Tips:

Skinka kan også serveres kald med varme grønnsaker eller salat, saus og kokte poteter.