Ingredienser
Dette er steken for den store anledningen med gode venner eller familien på besøk. En skinkestek med svor, uten knoke og mørbrad veier 6-8 kilo og gir 15-20 porsjoner. Skinkestek har lang tradisjon på norske julebord, men er også en sikker vinner på nyttårsaften.
Fremgangsmåte
-
Rut svoren som til ribbe. Lag gjerne litt store ruter. Gni skinka inn med salt og pepper og la den stå kjølig til neste dag for å trekke krydder.
-
Damp steken i stekeovnen ved å helle på ca. 2 dl vann og dekk langpannen med aluminiumsfolie på 200 grader i ca. 40 minutter. Fjern folien, sett i steketermometer og stek steken videre ved 125°C til steketermometeret viser 70-72°C. Det tar ca. 6 timer.
-
Bruk sjyen som grunnlag for sausen. Kok sjy, sennep og fløte inn til 3/4 av mengden. Sausen kan lett bli for salt, tilsett eventuelt litt vann. Tilsett maizenna utrørt i vann, og pisk til slutt inn smøret.
-
Server skinkestek varm til middag med enten surkål, rødkål, rosenkål, erter eller kokte grønnsaker. Og med sjysaus eller brun saus og kokte poteter ved siden av.