Ingredienser
Det tar litt tid å koke karameller, men det er det verdt. Vær nøye med røringen mot slutten av koketiden, og la karamellene få avkjøle seg i romtemperatur for best resultat.
Fremgangsmåte
-
Kle en liten form (ca. 20 x 20 cm) med bakepapir.
-
Kok opp alle ingrediensene i en helt ren tykkbunnet gryte/kasserolle med høye kanter. La massen småkoke til den blir gyllen og tyktflytende, rør med jevne mellomrom. Rør oftere etter hvert som massen tykner.
-
Mot slutten må du røre kontinuerlig slik at det ikke fester seg i bunnen av gryten. Karamellen er ferdigkokt når den begynner å slippe bunnen i gryten, og er pent brun, seig og elastisk. Bruk gjerne et termometer og sjekk at massen er 120–121 °C. Du kan eventuelt dryppe litt karamellmasse over i iskaldt vann for å sjekke konsistensen – den skal kunne rulles til en fast og myk kule.
-
Hell karamellen i formen, og la den stå til avkjøling i romtemperatur.
-
Skjær karamellen i passende biter og dryss gjerne over litt ekstra salt. Pakk eventuelt inn hver karamell i litt cellofan.