Myke fløtekarameller med vanilje og flaksalt

Myke fløtekarameller med vanilje og flaksalt

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Det tar litt tid å koke karameller, men det er det verdt. Vær nøye med røringen mot slutten av koketiden, og la karamellene få avkjøle seg i romtemperatur for best resultat.

Fremgangsmåte

Kle en liten form (ca. 20 x 20 cm) med bakepapir.
Kok opp alle ingrediensene i en helt ren tykkbunnet gryte/kasserolle med høye kanter. La massen småkoke til den blir gyllen og tyktflytende, rør med jevne mellomrom. Rør oftere etter hvert som massen tykner.
Mot slutten må du røre kontinuerlig slik at det ikke fester seg i bunnen av gryten. Karamellen er ferdigkokt når den begynner å slippe bunnen i gryten, og er pent brun, seig og elastisk. Bruk gjerne et termometer og sjekk at massen er 120–121 °C. Du kan eventuelt dryppe litt karamellmasse over i iskaldt vann for å sjekke konsistensen – den skal kunne rulles til en fast og myk kule.
Hell karamellen i formen, og la den stå til avkjøling i romtemperatur.
Skjær karamellen i passende biter og dryss gjerne over litt ekstra salt. Pakk eventuelt inn hver karamell i litt cellofan.

Tips:

Når du koker sukker til karamell, kan det feste seg sukker langs grytekanten. Bruk en pensel dyppet i vann for å fjerne det med en gang. Hvis ikke kan sukkeret krystallisere seg, noe som vil resultere i at det sprer seg til karamellmassen og gjør den kornete.