Lutefisk med grønn ertepuré, bacon og sennepssaus

Lutefisk med grønn ertepuré, bacon og sennepssaus

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Den tradisjonsrike lutefisken er et must for mange i julen. Her serveres den med klassisk tilbehør som ertepuré, bacon og sennepssaus.

Fremgangsmåte

Del lutefisken i porsjonsstykker, beregn to gode biter per person.
Legg fiskestykkene med skinnsiden ned i en langpanne eller ildfast form. Dryss over godt med knust flaksalt og la fisken ligge slik i 30 minutter, eller sett den i kjøleskapet i 1–2 timer.
Dekk pannen eller formen med aluminiumsfolie. Klem folien godt rundt kantene slik at det er tett.
Bak fisken ved 220 °C i ca. 30 minutter, avhengig av tykkelsen på fiskestykkene. La fiskestykkene få renne godt av seg før servering.
Forbered resten av tilbehøret. Fres baconet gyllent og sprøtt i en stekepanne med 2 ss smør. Tilsett hakket gressløk rett før servering.
Gi ertene et skikkelig oppkok i lettsaltet vann. Hell av kokevannet og mos ertene sammen med smøret med en stavmikser. Smak til med salt og pepper.
Lag sennepssausen ved å røre sammen 2 ss smør og 2 ss mel til en jevn blanding. Kok opp melk og fløte i en liten kasserolle.
Visp inn smør- og melblandingen litt etter litt rett før fløtemelken når kokepunktet. La sausen småkoke i 5 minutter mens du hele tiden visper iherdig for å unngå klumper. Rør inn sennep og smak til sausen med sitronsaft, salt og pepper.
Server lutefisken rykende varm med litt kvernet sort pepper, bacon, ertepuré, sennepsaus, kokte poteter og eventuelt ekstra tilbehør.
Server gjerne med delikatessepoteter til. Her har vi brukt Perlepoteter fra Bjertnæs & Hoel.

Tips:

Lutefisk serveres gjerne i to omganger. Har du forskjellige størrelser på bitene kan du bake de største først, for så å bake de mindre stykkene til annengangsservering. På den måten slipper du å varme opp igjen fisken som ikke ble spist ved «første runde». Det er bedre at gjestene venter litt på fisken enn at fisken venter på gjestene.