Ingredienser
Hos mange er det lutefisken som står i høysete på selveste julekvelden. Servert med tradisjonelt tilbehør som ertestuing, kokte poteter, sennep og lefse, er både julesmak og julestemning i boks.
Fremgangsmåte
-
Del lutefisken i porsjonsstykker, beregn to gode stykker per person. Legg stykkene med skinnsiden ned (hvis skinnet er på) i en langpanne eller en passende ildfast form. Dryss over en god klype flaksalt og la fisken «marinere» i 30 minutter.
-
Dekk panna eller formen med aluminiumsfolie. Varm ovnen til 200 °C. Bak fisken midt i ovnen i ca. 35 minutter, eller til fisken er gjennomvarm.
-
Stek baconet gyllent og sprøtt i en stor stekepanne med 2–3 ss smør. Tilsett hakket gressløk rett før servering.
-
Server lutefisken rykende varm med sprøstekt bacon, ertepuré/ertestuing, kokte poteter, sennep og lefse. Avslutt med litt kvernet sort pepper.