Lammestek i gryte med rotgrønnsaker

Lammestek i gryte med rotgrønnsaker

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

En lammestek må ikke nødvendigvis stekes, du kan like gjerne legge den i en gryte med grønnsaker, urter og vin. Ha lokk på gryta og sett den inn i ovnen. Lammesteken gjør seg nærmest selv, og resultatet blir både saftig, mørt og smakfullt.

Fremgangsmåte

Rens hvitløk, og grovhakk den. Grovhakk rosmarin og event. andre urter.
Legg kjøttet med skinnsiden ned.
Fordel grovhakket rosmarin og hvitløk utover kjøttet.
Rull sammen kjøttet og surr det med hyssing slik at steken får en jevn størrelse. Krydre med salt og pepper.
Rens rotgrønnsaker og potet, skjær alt i grove terninger. Rens purre, og skjær i store biter.
Varm olje i en stor gryte som tåler å stå i stekeovnen, ha i rotgrønnsaker, potet og purre. Fres til det har fått en gyllen farge. Er ikke gryten stor nok til å freses i - dropp oljen, legg grønnsakene i og følg fremgangsmåten videre.
Tilsett vinen og legg i kjøttet. Stikk et steketermometer midt i kjøttet. Legg lokk på gryten, og sett den i ovnen på 200°C i ca. 45 minutter. Med jevne mellomrom kan du med fordel øse sjy over kjøttet for å holde det saftig.
Bland sammen honning og soyasaus, og pensle blandingen over kjøttet. Sett gryten tilbake i ovnen, uten lokk, i ca. 45 minutter til. Se til at det ikke svir seg, og skru eventuelt ovnen ned til 170-180°C.
Fortsett å helle sjy over kjøttet med jevne mellomrom, og fortsett og pensle med honning- og soyasausblandingen.
Steken er rosa (medium) når termometeret viser 65°C og medium pluss på 70°C, Steken er gjennomstekt på 76°C. Ta så kjøttet ut av gryta (dekk gjerne med aluminiumsfolie) og la det hvile 10–15 minutter før servering.
Sil kraften i gryta over i en liten kjele. Legg et kjøkkenklede eller kjøkkenpapir over grønnsakene, og sett lokket på gryta. Da holder grønnsakene seg varme mens du lager sausen.
Sett kjelen med kraft på kokeplaten, rør inn mel utblandet i litt kaldt vann og la det hele få et oppkok. Spe eventuelt på med mer kraft eller buljong for å få nok saus om det har dannet seg lite sjy. Kok opp, og småkok i 5-10 minutter. Du kan også jevne sjyen med maizena utrørt i vann, da trenger du kun kok 1-2 minutter. Smak til med salt og pepper.
Skjær kjøttet i fine skiver, og anrett kjøtt og grønnsaker i dype skåler eller på serveringsfat. Ha litt saus over og server resten av sausen i en skål ved siden av. Pynt eventuelt med friske urter.

Tips:

Ønsker man ikke å bruke vin, kan dette erstattes med litt solbærsaft eller vann