Myke fløtekarameller med vanilje og flaksalt
Det tar litt tid å koke karameller, men det er det verdt. Vær nøye med røringen mot slutten av koketiden, og la karamellene få avkjøle seg i romtemperatur for best resultat.
60+ min
Middels
Tips!
Når du koker sukker til karamell, kan det feste seg sukker langs grytekanten. Bruk en pensel dyppet i vann for å fjerne det med en gang. Hvis ikke kan sukkeret krystallisere seg, noe som vil resultere i at det sprer seg til karamellmassen og gjør den kornete.
Slik gjør du
- 1Kle en liten form (ca. 20 x 20 cm) med bakepapir.
- 2Kok opp alle ingrediensene i en helt ren tykkbunnet gryte/kasserolle med høye kanter. La massen småkoke til den blir gyllen og tyktflytende, rør med jevne mellomrom. Rør oftere etter hvert som massen tykner.
- 3Mot slutten må du røre kontinuerlig slik at det ikke fester seg i bunnen av gryten. Karamellen er ferdigkokt når den begynner å slippe bunnen i gryten, og er pent brun, seig og elastisk. Bruk gjerne et termometer og sjekk at massen er 120–121 °C. Du kan eventuelt dryppe litt karamellmasse over i iskaldt vann for å sjekke konsistensen – den skal kunne rulles til en fast og myk kule.
- 4Hell karamellen i formen, og la den stå til avkjøling i romtemperatur.
- 5Skjær karamellen i passende biter og dryss gjerne over litt ekstra salt. Pakk eventuelt inn hver karamell i litt cellofan.
- 1