Pavlova i rødt, hvitt og blått
Denne kaken har nesten blitt nasjonalkaken vår. Pynt den med bær i rødt, hvitt og blått, og få en kake som står i stil med det norske flagget. Bruk gjerne laktosefrie melkeprodukter, så har du en kake som både er gluten- og laktosefri.
60+ min
Middels
Tips!
Finner du ikke bringebæreddik i butikken, kan du enkelt lage det selv med 1 sjalottløk, 2 dl eplecidereddik og ca. 3 dl frosne eller ferske bringebær. Del sjalottløk i skiver. Ha i bringebær og løk i et glass med lokk og hell over eddik. La blandingen trekke helst over natten. Sil av og oppbevar i kjøleskap.
Slik gjør du
- 1Forvarm stekeovnen til 120 °C. Bruk over- og undervarme.
- 2Ha eggehviter i en bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk eggehvitene sakte sammen til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til maks og vent til boblene i skummet er små og jevne.
- 3Når skummet danner stive topper, tilsetter du sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er blankt og alt sukkeret er løst opp.
- 4Sikt maisenna og ha ønsket eddik i marengsen, vend det forsiktig sammen med en slikkepott. Ikke vend for mye, for da kan den kollapse.
- 5Legg et ark bakepapir på et brett, tegn en sirkel etter en kakeform eller lokk, 24-26 cm i diameter. Fordel blandingen i sirkelen og form det til en kake.
- 6Stek kaken ca. 1 1/2 time på nederste rille i stekeovnen til bunnen er sprø på yttersiden.
Skru av ovnen og la kakebunnen stå i stekeovnen til den er avkjølt.
- 1
Vanilje-/eggekrem:
- 1Ha eggeplommer, melk, sukker og maisenna til eggekrem i en kjele.
Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen. Varm opp under omrøring til kremen tykner.Tips!Bruk gjerne laktosefrie melkeprodukter, så har du en kake som både er gluten- og laktosefri.
- 2Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, tar du den av platen og heller den over i en bolle. Avkjøl. Ha i vaniljesukkeret /frøene fra vaniljestangen. Pisk kremen lett før bruk slik at den blir jevn og klumpefri.
- 3Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen sprekke. Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.
- 4Sett kaken sammen rett før servering, da holder marengsen seg sprø og god. Pisk kremfløte stiv og vend den sammen med eggekremen. Sett den avkjølte marengsbunnen på et fat, topp med vanilje-/eggekremen og pynt med valgfrie bær, sjokolade og urter.
- 5Server straks.
- 1