Julesauser som løfter julemiddagen til nye høyder

Julesauser som løfter julemiddagen til nye høyder

Tidsforbruk

< 20 min

Vanskelig­hetsgrad

enkelt

Ingredienser

En smakfull saus kan løfte julemiddagen til nye høyder! Når du lager saus fra bunnen av, er det viktig at du tar deg tid og er nøye med å følge oppskriften. Her gir vi deg oppskriften på tre enkle sauser.

Fremgangsmåte

Brun saus
Smelt smøret i en tykkbunnet kasserolle. Bruk en visp og rør inn melet. Brun jevningen over middels varme under stadig omrøring, jevningen skal bli gyllenbrun (men for all del ikke brent). Spe med varm kraft, litt etter litt, mens du visper energisk. La sausen småputre/småkoke i 10-15 minutter. Rør med jevne mellomrom.
Smak sausen til med sennep, salt og kvernet pepper. Som alternativ til salt kan du bruke litt soyasaus, soppsoya eller noen dråper Worcester saus.
Fløtesaus
Smelt smøret til sausen i en kasserolle. Bruk en visp og rør inn melet. Brun jevningen over middels varme under stadig omrøring, jevningen skal bli gyllenbrun (men for all del ikke brent). Spe med varm kraft, litt etter litt, mens du hele tiden visper energisk for å unngå klumper. La sausen småputre/småkoke i 10-15 minutter. Rør med jevne mellomrom og tilsett fløten mot slutten av koketiden.
Smak sausen til med salt og kvernet pepper og gjerne noen dråper soyasaus (eventuelt Worcester saus).
Ribbesjy med hvitløk og rosmarin
Knus hvitløksbåtene og la hvitløk og rosmarin få småkoke med ribbesjyen i 10 minutter. Rosmarin kan byttes ut med timian eller salvie.

Tips:

Bruk gjerne sjy fra steken eller ribben i den brune sausen. For ekstra smak kan du la et knust hvitløkfedd og et par stilker rosmarin eller timian få koke med sausen (sil det eventuelt vekk når du synes det smaker nok). Sausen kan også smakes til med en skvett solbærsirup, gløggsirup eller ripsgele. En fløteskvett gjør sausen mild og rund.