Julens koldtbord

Julens koldtbord

Tidsforbruk

20-40 min

Vanskelig­hetsgrad

enkelt

Ingredienser

Julen er tid for gode smaker og hygge med familie og nære venner. Dekk opp en bugnende julebuffé med noe for enhver smak. Dander fristende pålegg og småretter på fat og i skåler. Pynt opp med friske grønnsaker, frukt og urter. Smårettene kan gjerne lages dagen i forveien.

Fremgangsmåte

Eggesalat
Eggesalat er spesielt nydelig sammen med røkt skinke og røkt ørret eller laks.
Bland hakkede hardkokte egg sammen med majonesen. Tilsett gjerne hakket løk og litt karri.
Hurtigsyltet rødløk
Syltet rødløk har en deilig sødme som gjør de fleste kjøttretter komplett.
Skjær løken i tynne skiver eller båter. Bland limesaften med sukker. La sukkeret løse seg opp før du tilsetter løken. La løken stå i minst 30 minutter før servering.
Waldorfsalat
En klassisk og frisk salat som nærmest er en selvfølge på ethvert koldtbord.
Skjær eplene i tynne skiver og del druene i to. Fjern de groveste trevlene på stangsellerien og skjær den i tynne skiver. Pisk fløten til en myk krem og vend majonesen inn i kremen. Smak til med noen dråper sitronsaft og en god klype sukker. Bland alle ingrediensene lett sammen, vend inn grovhakkede valnøtter.
Potetsalat
En frisk og kremet potetsalat gjør seg bra på julens koldtbord, og er kjapt og enkelt å lage. Potetsalat er spesielt godt tilbehør til spekemat.
Vask og kok potetene møre i godt saltet vann. Hell av vannet og damp potetene tørre. Del potetene i grove biter, og bland dem raskt sammen med crème fraîche og friske urter etter ønske. Krydre med salt og kvernet pepper.