Innbakt nøttestek med frisk julesalat

Innbakt nøttestek med frisk julesalat

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Nøttestek er et populært vegetaralternativ til julemiddagen. Server den sammen med en deilig julesalat med eple, klementin og granateple. Fyllet inneholder blant annet søtpotet, og kan lages dagen før og oppbevares i kjøleskap.

Fremgangsmåte

Forvarm stekeovnen til 200 °C.
Skrell og del søtpotetene i biter og hakk chili. Legg søtpotet og chili over i en ovnsform sammen med hele hvitløksbåter. Vend inn olje og krydre med salt og pepper. Stek grønnsakene i ovnen i ca. 25 minutter, til søtpotetene er møre og lett gylne. Klem ut innholdet fra de stekte hvitløksbåtene, mos det med en gaffel og vend med søtpoteten og chili.
Del rødløk og rødkål i strimler. Stek det i olje i en stekepanne på lav temperatur i ca. 20 minutter, til løken og kålen er helt myk. Krydre med salt og pepper, malt koriander, kanel og rosmarin. Bland inn tørket frukt og nøtter og la surre i ca. 5 minutter. Ha det over i en bolle.
Del soppen i skiver og brun den raskt i litt olje i stekepannen. Krydre med salt og pepper. Vend sammen sopp, søtpotet-blandingen og resten av fyllet i bollen. Smak til med salt, pepper og balsamicoeddik hvis det trengs. La blandingen avkjøle litt.
Lag paideig. Kok opp vann og smør. Bland mel, salt og ett egg i en bakebolle som tåler varme. Hell over vann og smør og rør sammen blandingen med baksiden av en sleiv. Avkjøl deigen et par minutter og kna den godt sammen med hendene. Dekk til deigen med plastfilm hvis den ikke skal bakes ut med en gang.
Kjevle ut deigen til et rektangel på ca. 30 x 40 cm. Legg fyllet på midten av deigflaket og brett deigen rundt. Skjær av overskytende deig og legg den til side. Klem sammen skjøtene. Snu steken og legg den over på en bakepapirkledd stekeplate med deigskjøtene ned mot stekebrettet.
Pensle steken med sammenvispet egg. Bruk restene av paideigen til å klippe eller skjære ut blader eller annet ønsket pynt til dekorasjon. Pensle med litt egg for å feste pyntebladene på steken. Stek den i ovnen i ca. 30 minutter til skorpen er sprø og gyllen.
Lag julesalat: Riv grønnkål fra stilken, snitt bladene i strimler og vend inn sitronsaft, olivenolje og salt. Kutt eple og appelsin i biter, og del aprikos i strimler. Vend det inn i grønnkålen, og dryss over granateplekjerner.
Server nøttesteken med frisk julesalat, og gjerne med ovnsstekte rosmarinpoteter eller andre favorittgrønnsaker til.
Har du rester etter nøttestek? Se oppskrift på Vegetar-julesmørbrød.

Tips:

For å spare tid kan du bruke en ferdig pai- eller butterdeig. Hvis du ønsker et helt vegansk måltid, kan du bruke vegansk butterdeig i stedet for paideig, og droppe pensling med vispet egg.