Hjemmelaget pasta

Hjemmelaget pasta

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Egg, mel og litt salt er alt hva du behøver for å lage hjemmelaget pasta. Her viser vi deg hvordan du ved hjelp av en pastamaskin enkelt tryller frem tynne pastaplater, som du videre kan lage pastaplater, spagetti og tagliatelle av.

Fremgangsmåte

Sikt melet i en liten haug på arbeidsbordet og lag en fordypning midt i haugen. Ha i salt, hele egg og eggeplommer.
Bland ingrediensene sammen med en gaffel eller med fingertuppene. Bland forsiktig inn litt og litt mel til alt er blandet.
Når nesten alt melet er absorbert i melet kan du samle alt til en deig med hendene. Deigen skal knas i minst 5 minutter. Den kan mange ganger kjennes litt hard ut til å begynne med, men etter hvert som du knar vil du kjenne at den blir smidigere og lettere å jobbe med.
Pastadeigen er ferdig knadd når den er myk, smidig, elastisk, varm og god. Hvis den kleber litt til benken drysser du bare litt mer mel og knar litt til
Pakk pastadeigen godt inn i plastfolie, eller legg den i en tett pose. Deigen skal hvile litt i 30 minutter før du kjevler den ut eller kjører den gjennom pastamaskin. NB! Pastadeigen er nå klar, men den tåler godt å stå i kjøleskap i noen timer før den skal brukes. Husk da å ha den på benken i en halvtime før du begynner med den.
Pakk ut pastadeigen og legg den på en melet kjøkkenbenk. Form deigen til en firkant med ca. samme bredde som pastamaskinens inntak. Still maskinen på det tykkeste hakket(O) og kjør/sveiv deigen gjennom.
Sett pastamaskinen på ett hakk tynnere (1) og kjør deigen igjennom. Fortsett med ett hakk til (2) og brett deigen fra endene inn til midten slik at du får en jevn rektangulær pastaplate med rette kanter.
Kjør pastaen igjennom maskinen igjen på det tykkeste (O) og fortsett slik på alle trinnene helt til du har deigen så tynn som du vil ha den. Vanligste trinn for ravioli, spagetti og tagliatelle er trinn 6 på maskinen.
Skal du lage ravioli har du nå gjort alt helt frem til fylling. Se link til oppskrift på ravioli under, for ytterligere fremgangsmetode. Skal du lage spagetti eller tagliatelle deler du pastaleiven opp i lengder à ca. 30 cm. Deretter kjører/sveiver du dem igjennom tagliatellehjulet eller spagettihjulet på pastamaskinen. Pastaen er nå klar til koking, men du får aller best resultat om du lar den få tørke i noen minutter først.

Tips:

I Italia bruker de et hvetemel som er malt ekstra fint (Tipo 00), men det går fint å bruke vanlig hvetemel også.