Hjemmelagde kjøttkaker med kålstuing

Hjemmelagde kjøttkaker med kålstuing

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Kjøttkaker i brun saus er norsk mat på sitt beste! Server sammen med kålstuing, poteter, gulrøtter og tyttebær for et tradisjonsrikt måltid.

Fremgangsmåte

Start med å lage sausen: Smelt smør i en tykkbunnet kasserolle. Rør i mel og brun det på svak varme til melet er nøttebrunt. Spe med litt og litt buljong under omrøring. La sausen trekke på svak varme i minst 15 minutter, rør om av og til.
Bland kjøttdeigen med egg og salt. Bland i potetmel, tilsett litt og litt melk og rør godt. Form farsen til jevne kjøttkaker med en skje. Stek kjøttkakene i smør i en varm stekepanne til de har en gyllen og fin stekeskorpe. Ha kjøttkakene over i den brune sausen og la dem trekke i 10 minutter.
Finsnitt kålen og fres den lett i litt smør. Tilsett fløte og la det trekke på svak varme i ca. 15 minutter. Smak til med salt og pepper og eventuelt litt malt muskat.
Vask gulrøttene og potetene godt, og kutt i omtrent like store biter. Fordel bitene i et tynt lag i en ildfast form. Hell litt nøytral olje over og vend det godt sammen. Bak gulrøttene og potetene i stekeovnen på 180 °C til de er myke, ca. 20 minutter. Smak til med salt og pepper, og dryss over finhakket persille rett før servering.
Server kjøttkakene med ovnsbakte gulrøtter og poteter, kålstuing og tyttebærsyltetøy til.