Lutefisk med brunost

Hos mange er det lutefisken som står i høysete på selveste julekvelden. Servert med tradisjonelt tilbehør som ertestuing, kokte poteter, sennep og lefse, er både julesmak og julestemning i boks.

60+ min
Enkel
Lutefisk med brunost

Slik gjør du

  1. Tilbehør:

    1. 1
      Del lutefisken i porsjonsstykker, beregne to gode stykker per person. Legg stykkene med skinnsiden ned (hvis skinnet er på) i en langpanne eller en passende ildfast form. Dryss over en god klype flaksalt og la fisken «marinere» i 30 minutter.
    2. 2
      Dekk pannen eller formen med aluminiumsfolie. Varm ovnen til 200 °C. Bak fisken midt i ovnen i ca. 35 minutter, eller til fisken er gjennomvarm.
    3. 3
      Stek baconet gyllent og sprøtt i en stor stekepanne med smør. Tilsett hakket gressløk rett før servering.
    4. 4
      Server lutefisken rykende varm med sprøstekt bacon, ertestuing eller ertepuré, kokte poteter, sennep og lefse. Avslutt med rørte tyttebær, raspet brunost og litt kvernet sort pepper.
    5. 5
      Tips! [Ertestuing](ae7284bc-826d-4672-b395-dc08d3a6650b) og [ertepuré](4e30f65a-2132-4296-b6ce-5851d4bdead2) er begge et klassisk og godt tilbehør til lutefisk med brunost.