Brun kraft

Brun kraft

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

enkelt
porsjoner

Ingredienser

  • 1 kg kraftbein
  • 1 ss smør
  • 1 stk gulrot
  • 1 skive knollselleri (sellerirot)
  • 0,5 stk purre
  • 0,5 stk løk
  • 1 ts hel pepper
  • 2 l vann
Til hverdags bruker vi stort sett buljongpulver eller terninger, men til fest og selskap er det lov å gjøre seg litt mer flid. Egenkokt kraft er noe helt spesielt! Her får du smaker og fylde som du ikke finner andre steder. Lag en stor porsjon og frys ned i begre eller i isterningsposer.

Slik gjør du

  1. Bena brunes i stekepanne eller i stekeovn på 250 °C i ca. 20 minutter.
  2. Ta bena over i en stor kjele, fyll på kaldt vann og la det koke opp. Fjern skummet med en hullsleiv.
  3. Tilsett grønnsaker og krydder og la det hele småkoke i 4-5 timer. Kraften siles og settes til avkjøling uten lokk. Når kraften er kald fjernes fettlokket. Kraft kan fryses i f.eks melkekartonger. Holdbarhet 3-4 mnd.
  4. Tips: Under koking smelter mesteparten av fettet i kjøttet ut i kraften. Når kraften er avkjølt, danner det seg et fettlokk som er enkelt å ta av.