Klassisk karamellpudding

Klassisk karamellpudding

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Puddingen over alle puddinger. Beregn god tid, karamellpuddinger liker nemlig ikke stress. Denne er laget på helmelk, men erstatt 2–3 dl av melken med fløte hvis du ønsker en litt fyldigere og mer kremet pudding. Godt blir det uansett!

Fremgangsmåte

Smelt sukkeret til gyllen karamell i en tykkbunnet kasserolle. Hell karamellen i en avlang brødform (ca. 1½ liter). Hold formen med et kjøkkenhåndkle så du ikke brenner deg. Vend på formen slik at bunnen blir jevnt dekket med karamell, det er ikke nødvendig å dekke sidene.
Splitt vaniljestangen på langs og skrap ut frøene. Kok opp melk, sukker og vanilje. Sett blandingen til side og avkjøl til romtemperatur.
Visp eggene forsiktig sammen i en bolle, men ikke visp for mye – da kan det bli luftbobler i puddingen. Visp den avkjølte melken inn i eggene. Sil blandingen og hell den i formen som er dekket med karamell.
Sett formen i et vannbad med nok kokende vann til at det kommer halvveis opp på formen. Bak karamellpuddingen ved 130 °C i ca. 2 timer, eller til puddingen har satt seg.
Ta formen ut av vannbadet og la den stå på benken til den oppnår romtemperatur. Dekk formen godt til og la puddingen stå i kjøleskapet natten over.
Dra en kniv forsiktig langs kanten på puddingen for å løsne den. Vend puddingen på et passende fat, helst med litt kant, slik at ikke sausen renner over.
Server karamellpuddingen med pisket krem til.

Tips:

Hvis du er usikker på om puddingen er ferdig kan du stikke i den med en tynn spiss kniv. Sitter det igjen væske på kniven kan du la den stå i 5 minutter til før du sjekker på nytt. Er kniven helt ren, er puddingen ferdig.