Kalkunfilet med potetpuré, pærer og fløtesaus
Kalkunfilet er supert å servere til jul og kan tilberedes enkelt i stekepanne og ovn. Server med en myk potetpuré, stekte pærer og en deilig fløtesaus.
60+ min
Enkel
Tips!
Sausen kan lages uten hvitvin. Se oppskrift på fløtesaus uten hvitvin.
Slik gjør du
- 1La fileten temperere seg en halvtimes tid før steking. Varm ovnen til 125 grader.
- 2Brun fileten godt på alle sider i en varm stekepanne med olje. Senk temperaturen noe, tilsett et par gode skjeer smør, knuste hvitløksfedd og friske urter. Brun videre til kalkunen har fått fin farge og smøret er nøttebrunt. Legg kalkunen over i en passende ildfast form og hell over stekefett, hvitløk og urter fra pannen. Stek kalkunen videre i ovn til kjernetemperaturen er 65 grader (bruk et steketermometer). La kalkunfileten hvile i 15-20 minutter før servering.
- 3Finhakk sjalottløken til sausen og fres den i smøret over middels høy varme til løken blir myk og blank. Tilsett vinen og la det koke inn til 0,5 dl væske. Ha i kraften og la det koke videre i 10 minutter. Tilsett fløte og la det koke videre til sausen tykner. Smak sausen til med salt og pepper.
- 4Kok potetene. Husk at melne poteter kun skal trekke etter at de har fått et skikkelig oppkok, ikke boblekoke underveis – men noe vibrasjon i vannet må det være. Hell av kokevannet, damp potetene tørre og skrell dem når de er håndterbare. Mos potetene med en stapper, eller press alt gjennom en sil. Rør inn melk og smør, og smak til med salt.
- 5Skjær pærene i jevne båter og stek pærebåtene gylne i litt smør og honning.
- 6Riv grønnkålen i mindre biter. Varm en stekepanne med litt mild olivenolje og stek grønnkålen over middels høy varme til den faller litt sammen, 2-3 minutter. Krydre med salt og pepper, og dryss til slutt over litt rips.
- 7Server kalkunen skåret i tynne skiver med potetpuré, fløtesaus, grønnkål og pærer.
- 8Kalkunfilet med potetpuré, pærer og fløtesaus er hovedrett i en 3-retters nyttårsmeny. Forrett er Melon med juleskinke og brie og Brownies med vaniljeis og hjemmelaget bringebærsaus er dessert.
- 1