Julesauser

Julesauser

Tidsforbruk

< 20 min

Vanskelig­hetsgrad

enkelt

Ingredienser

En smakfull saus kan løfte julemiddagen til nye høyder! Når du lager saus fra bunnen av, er det viktig at du tar deg tid og er nøye med å følge oppskriften. Her gir vi deg oppskriften på tre enkle sauser.

Fremgangsmåte

Ribbesjy med hvitløk og rosmarin
Knus hvitløkbåtene og la hvitløk og rosmarin få småkoke med ribbesjyen i 10 minutter. Rosmarin kan byttes ut med timian eller salvie.
Fløtesaus med hvitvin
Finhakk og fres sjalottløken i smøret over middels høy varme til løken blir myk og blank uten å få farge. Tilsett vin og la det koke til vinen har kokt inn til omtrent ⅓. Ha i kraften og kok videre i 10 minutter. Tilsett fløte og la det koke til sausen tykner. Smak sausen til med salt og pepper.
Sausen kan også lages uten vin. Smak den da til med noen gode dråper sitronsaft for ekstra friskhet.
Brun saus
Smelt smøret i en tykkbunnet kasserolle. Bruk en visp og rør inn melet. Brun jevningen over middels varme under stadig omrøring. Jevningen skal bli gyllenbrun, men pass på at den ikke blir brent. Spe med varm kraft, litt etter litt, mens du hele tiden visper energisk. La sausen småputre i 10–15 minutter. Rør med jevne mellomrom. Smak sausen til med salt og kvernet pepper. Som alternativ til salt kan du bruke litt soyasaus, noen dråper Worcester-saus eller et par teskjeer med dijonsennep.
Tilsett et par dl fløte hvis du ønsker det. Crème fraîche er også et alternativ. Sausen kan gjerne smakes til med litt solbærsirup eller en liten skvett med gløggsirup.