Julekrydret ribbe

Julekrydret ribbe

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Lag rikelig med ribbe i julen, den får du avsetning på uansett. Denne ribba er krydret med ingefær, anis og nellik.

Fremgangsmåte

Se etter at bena er saget helt over.
Slik lager du ruter på svoren: Skjær gjennom svoren og litt ned i spekket med en skarp, spiss kniv. Hvis du ruter opp parallelt med ribbebena blir det lettere å skjære opp pene ribbebiter etter steking. Det er lettest å rute svoren når ribba er halvfrossen.
Gni inn ribba med krydder 1-3 dager før steking. Skrell og finhakk ingefær og støt anisfrø i en morter. Gni salt og krydder inn i ribba, og stikk nellikspiker rundt om i kjøttet og svoren. Pass på at krydderet kommer godt ned mellom svor og ben.
Dekk ribba med aluminiumsfolie og sett den kjølig, så vil krydderet trekke inn i ribba og gi en bedre smak på kjøttet. Når du tar ribba igjen vil det ha dannet seg litt væske i bunnen av forma. Dette kan du gni inn i ribba igjen før den stekes.
Legg ribba i langpanna med svoren opp. Putt en asjett under, slik at ribba er litt høyere på midten (da renner nemlig det smeltede fettet bort fra ribba). Det er viktig at ribba er noenlunde like høy på begge sider for å få et jevnt og pent resultat.
Hell over ca 2 dl vann og dekk langpanna med aluminiumsfolie.
Forvarm ovnen til 230° C. Sett den foliekledde langpanna med ribba midt i ovnen i ca. 45 minutter. Nå "blåser" ribba seg litt opp og svoren spriker.
Fjern folien (la asjetten ligge) og reduser temperaturen til 200 °C. Sett panna tilbake midt i ovnen og la ribba steke videre (ca. 1-1 1/2 time for tynnribbe, ca. 2-2 1/2 time for familieribbe).
Ofte får ribba sprø svor av seg selv. Hvis ikke, kan du gjøre følgende mot slutten av steketiden: Sett panna høyere i ovnen og øk temperaturen til 250° C eller bruk grillen. Følg med så du ikke brenner svoren. Hvis bare deler av ribba har fått sprø svor, kan disse dekkes med aluminiumsfolie slik at de ikke blir brent.
La ribba hvile i ca. 20 minutter slik at kjøttsaften "setter seg" og du får en saftig og god ribbe. Medisterkaker, julepølser, epler og svisker kan stekes sammen med ribba de siste 20 minuttene.
Ribba serveres med stekesjy eller saus, surkål eller rødkål - og svisker, epler, lefse, rørt tyttebær mm.