Fiskegrateng med gulrotsalat

Fiskegrateng med gulrotsalat

Tidsforbruk

40-60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Lag hjemmelaget fiskegrateng, toppet med eggesmør med bacon. Få en herlig finish med en frisk og god gulrotsalat som tilbehør.

Fremgangsmåte

Skjær fisken i jevne biter. Kok opp ca. 4 dl vann og tilsett en god klype salt. Legg fisken i vannet, skru av varmen og la fiskebitene trekke i et par minutter. Ta fisken opp av vannet (la vannet dryppe godt av fisken).
Smelt smøret i en kasserolle og visp inn melet. La meljevningen frese under omrøring i et lite minutt. Spe med melk og kokevannet fra fisken, mens du hele tiden visper kraftig for å unngå klumper i sausen.
La sausen småkoke i 5 minutter. Rør jevnlig så det ikke fester seg i bunnen av kasserollen. Smak til med salt, pepper og muskat.
Smør formen med litt smør eller olje. Legg i makaroni og fisk, og hell over sausen. Dryss over revet ost og brødsmuler. Gratiner gratengen ved 200 °C i 25–30 minutter, eller til overflaten er gyllen og sprø.
Skjær baconet i små biter og sprøstek det i halvparten av smøret. Tilsett resten av smøret og hakket egg. Ha i hakkede urter rett før servering.
Lag gulrotsalat: Skrell gulrøttene. Fortsett med skrellingen og lag tynne gulrotbånd. Skjær av skallet på appelsinene og skjær appelsinkjøttet i jevne biter. Bland sammen gulrotbånd, appelsin og granateplekjerner. Tilsett sitronsaft, olivenolje, en god klype salt og litt kvernet pepper. Dryss over hakkede urter hvis ønskelig. Bland det godt sammen.
Topp fiskegratengen med eggesmør, og server den med gulrotsalaten til.

Tips:

I stedet for å legge alt lagvis i formen kan du vende sammen makaroni, fisk og saus, før du heller det hele over i den smurte formen. For en ekstra fyldig og luftig saus kan du tilsette egg i sausen. Skill 2 egg, rør eggeplommene inn i sausen, stivpisk eggehvitene og vend dem inn i gratengblandingen.