Entrecôte med aspargesbønner, bakt sjalottløk, bearnaise og hasselbackpoteter

Entrecôte med aspargesbønner, bakt sjalottløk, bearnaise og hasselbackpoteter

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Entrecôte er skikkelig festmat! Server med dampede aspargesbønner, lun sjalottløk og sprøe hasselbackpoteter til.

Fremgangsmåte

Krydre biffene med salt og pepper. Varm opp en stekepanne med olje. Brun biffene godt over høy varme på begge sider til det synlige fettet på entrecôten blir gyllent og karamellisert.
Senk temperaturen litt og ha i en god klatt smør, knuste hvitløkbåter og frisk timian.
Stek videre i ca. 2½ minutt på hver side for medium stekt, tiden vil variere noe i forhold til tykkelsen på entrecôten. La biffene hvile i 5–10 minutter før servering.
Hasselbackpoteter
Vask og tørk potetene, og skjær dem i jevne tynne skiver, men uten å kutte helt igjennom. Legg gjerne poteten i en tresleiv eller mellom to spisepinner slik at det blir lettere.
Legg potetene i en ildfast form og pensle med olivenolje. Krydre med salt og kvernet pepper, og dytt noen urtekvaster litt her og der – og gjerne et lite laurbærblad også.
Legg en smørklatt på hver potet og stek på 210 °C varmluft i ca. 1 time, eller til potetene er helt møre og har fått en sprø og gyllen overflate.
Øs gjerne stekefettet i formen over potetene med jevne mellomrom under steking. For ekstra piff kan du drysse litt revet smaksrik ost over potetene mot slutten av steketiden.
Tilbehør
Fjern de ytterste løse skallene på sjalottløken og fjern litt av rotenden. Legg løken i en ildfast form og gni den inn med litt olje og salt.
Dekk formen med aluminiumsfolie og bak løken i ovnen ved 210 °C i ca. 25 minutter. Løken er klar når den føles helt myk når du kniper på den. Klem den ferdigbakte løken ut av skallet før servering.
Rens og del soppen i jevne biter eller skiver, og stek den raskt på høy varme i en stekepanne med en blanding av olje og smør. Krydre med salt og pepper. For ekstra smak kan du feste en båt hvitløk på en gaffel og bruke hvitløkgaffelen som «rørepinne» i soppen.
Skyll aspargesbønnene og kutt av endene (del dem i to på langs hvis du vil). Fyll en mellomstor kasserolle med vann til det rekker ca. 2 cm opp langs kanten.
Tilsett en god klatt smør og en raus klype salt. Kok opp og ha i aspargesbønnene. La det koke over høy varme i 2–3 minutter, bønnene skal bli knapt møre. Etter hvert som vannet fordamper vil aspargesen få en glinsende overflate.
Server entrecôte med aspargesbønner, hassel-backpoteter, bakt løk, sopp og bearnaisesaus.
Entrecôte med aspargesbønner, bakt sjalottløk, bearnaise og hasselbackpoteter er hovedrett i en 3-retters meny. Hvor forretten er Ovnsbakte grønne asparges i spekeskinke og til dessert en frisk Sitrussalat med is og karamellsaus.