Eltefrie Lussekatter

Eltefrie Lussekatter

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

enkelt

Ingredienser

Lussekatter er kaker som først og fremst bakes til Luciadagen 13. desember. Lussekattene er formet som små boller, S-formede kringler og skal være gule. For å få den riktige smaken og gulfargen brukes krydderet safran. Safran kan også erstattes av krydderet Gurkemeie for å få den fine fargen.

Fremgangsmåte

Ca. 20 boller
Start med å smelte smør på middels varme i en kasserolle. Når smøret er smeltet, har du i melk, vann og safran. Bland godt og la det varmes til fingervarme (ca.37 grader). Ta av platen og visp inn eggene.
Bland hvetemel, sukker, kardemomme, salt, vaniljesukker og gjær i en stor bakebolle og rør rundt.
Ha i melkeblandingen og rør deigen godt sammen, pass på at alt melet blir rørt inn i deigen.
La deigen så hvile på kjøkkenbenken i 2 timer, da skal den være dobbelt så stor.
Vil du bake ut bollene samme dag så er den da klar til å bakes ut nå. Eller hvis du vil vente så kan du nå sette deigen kaldt i kjøleskapet og oppbevare den der til neste dag.
Når du er klar bakes da deigen ut i emner, ha den kalde deigen rett på en melet overflate og form til fine lussekatter. Plasser rosinene og legg de på stekebrett med bakepapir. Etterheves i ca. 1 time før steking.
Pensle bollene med egg før de settes i ovnen. Stekes ved 200° grader.
Stekes så i ca.10-15 minutter til de er gylne.
La de hvile litt på rist, og pynt med rosiner før servering.

Tips:

Disse bollene kan bakes ut samme dag eller de kan settes kaldt i kjøleskapet og bakes ut neste dag. Les oppskriften gjennom før du starter. Bollene kan også fint fryses. Varm de litt i ovnen før de skal serveres så er de som nybakte igjen.