Eksklusiv tournedos

Eksklusiv tournedos

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Tournedos er ca 2,5 cm tykke skiver av indrefilet hos okse, og er saftig, mørt og med god smak. Bare tanken på en saftig tournedos får magen til å rumle.

Fremgangsmåte

Indrefileten skjæres i fine biffer på ca. 200 gram. Rundt hver biff legger du en eller to skiver bacon, alt etter størrelse. Fest gjerne disse med en tannpirker (uten fluor) eller lignende. Krydre med salt og pepper. Stek biffene i panne, med olje og margarin, først i ca to minutter på den ene siden, to minutter på den andre siden. La biffene hvile noen minutter, før du tar dem over på svak varme igjen, i et par minutter til på hver side, før du igjen hviler dem før servering.
Grønnsaker vaskes, renses og kokes. Her velger du det som det måtte være tilgang på i din nærbutikk. F. eks. gulrot, fersk småløk, nepe, brokkoli, blomkål etc.
Vask og skrell potetene. Skjær dem i tynne skiver på ca. 2 mm. Smelt margarinet i en kjele. Vend i potetskivene, krydre med salt og pepper. Legg potetskivene lagvis i små ildfaste porsjonsformer, eller i en litt større form. Sett så formen(e) i en form med vann, og bak i ovnen på 180 grader i ca. 1 time, til potetene er møre gjennom. Når potetene er ferdige, tas de ut av ovnen og snues ut av formen. Anrett på tallerken med kjøttet og grønnsakene.
Lag sausen ved å finhakke løk og hvitløk og frese det i margarin til det blir blankt og mykt uten at det blir farge. Dryss på mel og spe med kraft og vin. Tilsett timian og pepper og kok sausen minst 15 minutter. Sil sausen. Kok opp og rør i ripsgeléen. Smak til med salt og rør til slutt inn smøret, da blir sausen blank.