Potetguiden

Lurer du av og til på hvilke poteter som passer til hva?

Poteten er en av de viktigste matvarene vi har i verden og den kommer i ulike former, 
farger og smaker.

Poteten er full av næringsstoffer
Det er en myte at poteten inneholder mer karbohydrater enn ris og pasta! Den inneholder faktisk mindre. Poteten er full av næringsstoffer og er en god kilde til ja, karbohydrater, men også Vitamin C, B-vitaminer, jern og fiber. Samtidig dekker den mer enn 30% av dagsbehovet for kalium og inneholder nesten ikke fett.

Grønne poteter og poteter med lilla flekker
Det stemmer ikke at grønne poteter bare er umodne, og kan spises. Når poteter utsettes for lys enten på åkeren eller i butikken dannes det et stoff som heter solanin. Solanin gir en bitter smak på potetene, og stoffet er giftig. Grønne poteter skal derfor ikke spises. Grønne poteter kan gi magevondt og andre fysiske plager.

Lilla poteter er ikke farlige. Det er faktisk tvert imot. De lilla flekkene er antiocyaner som har antioksydant-egenskaper.

Ta en potet ...
Vi hjelper deg med å finne riktig potet i utvalget av poteter. Avhengig av hva du skal bruke poteten til, kan det variere hvilken potet som passer best. Her gir vi deg en kort forklaring på de mest vanlige potetene i våre butikker;

MANDEL (Gartner)
Selveste delikatessen blant poteter og en selvfølge når det serveres vilt, lute- og rakfisk.

Mandel, 2 kg.jpg

ASTERIX (Gartner)
Denne poteten kan brukes til nesten alt unntatt stappe. Den er kokefast med mild smak og bør kokes med skallet på.

Asterix 2 kg.jpg

KERRS PINK (Gartner)
Denne poteten er også kalt "sausepoteten" pga. sin melne konsistens, og er av mange foretrukket til Norges nasjonalrett kjøttkaker. Det blir også god stappe av denne.

Kerrs Pink 2 kg.jpg

BEATE (Gartner)
Dette er den anvendelige høst- og vinterpoteten som både er kokefast og mild i smaken.   

Beate 2 kg.jpg

PIMPERNEL (Gartner)
Dette er en melen potet med mye smak og gode kokeegenskaper. Den er smakfull og kan brukes til det meste, men er spesielt velegnet til potetmos og gratinering.

Pimpernel 2kg.jpg

NYPOTETER GULE (Gartner)
Nypoteter gule er kokefaste poteter og som navnet indikerer er de gule i fargen, både på utsiden og innsiden. Disse potetene er så ferske og gode at du nesten er garantert å lykkes om du inkluderer dem i en rett. Prøv dem gjerne i varme salater eller til grillmat. Og vil du ha mest mulig fiber, er det en god idé å spise potetene med skallet på.

NYPOTETER RØDE (Gartner)
Nypoteter røde er kokefaste poteter. Utenpå er de røde, men inni er de gule. Dette er ferske godsaker som kan nytes til det meste. Prøv dem i varme salater, som tapas og som tilbehør til grillet kjøtt eller fisk. Spis gjerne potetene med skallet på – det er nemlig der du finner mesteparten av fibrene.

Nypoteter Røde Kokefaste.jpg

Tips! I mange retter kan du tilberede potetene med skallet på. Det er i skallet mye av kostfiberet sitter, derfor bør du ikke skrelle poteten. Men vask potetene godt før tilberedning. 

MORENE DELIKATESSEPOTET (Bjertnæs&Hoel)
Morene-poteter er små, kokefaste delikatessepoteter dyrket i varm, næringsrik og veldrenert jord. Dette gir plantetrivsel og smakfulle poteter av god kvalitet. Småpoteter er raske å tilberede og passer godt til f.eks potetsalat eller ovnsbaking med litt gode urter.

    Morenepoteter.jpg

PERLEPOTET (Bjertnæs&Hoel)
Perlepoteter er ekstra små, skallfaste delikatessepoteter  - som gjødsles sparsommelig og får modne langsomt. Perlepotetene er de minste og mest eksklusive potetene. De er perfekt til f.eks tapas eller en hverdagsmiddag om man har litt liten tid. Kokes i lettsaltet vann i 10-15 minutter, og vips er de ferdige!

     Perlepoteter.jpg

Koketips delikatessepoteter! Poteter med skall kokes best i saltet vann. En spiseskje pr. liter vann. Kokes til de er møre i midten (ca. 15 minutter). Hell av vannet og tilsett gjerne en skje smør for enda mer smak!

Oppskriftstips! Smørstekte poteter med friske urter
1. Kok Perlepoteter i skikkelig saltet vann til de er møre.
2. Sil av vannet og stek potetene i en panne med solsikkeolje til de får en fin gulfarge.
3. Tilsett smør og finhakkede friske urter (f.eks. bladpersille eller timian), og smak til med kvernet pepper og havsalt.

Her finner du mange oppskrifter med poteten som en viktig ingrediens.

Men visste du at kalde poteter gir mindre utslag på blodsukkeret og vekten enn varme, kokte poteter gjør?
Det skjer noe rart i poteten når den har vært kokt, og så avkjøles. Opptil 10 % av stivelsen forandrer seg slik at den blir til fiber - dette kalles resistent stivelse.  Vi kan ikke fordøye resistent stivelse, dermed blir en del av kaloriene fra stivelsen utilgjengelig for oss. 

Slik koker du poteter:

  • Vask eller skrell potetene
  • Legg dem i kokende lettsaltet vann, eller bruk en dampkjele eller rist.
  • Skru ned varmen når potetene er lagt i, de skal ikke fosskoke.
  • Kokefaste poteter, som Astrix, Folva og Beate, skal koke i 15-25 minutter.
  • Melne poteter, som Gulløye, Ringerikspotet, Kerrs Pink og Pimpernel, skal trekke i 20-25 min, mens Mandelpoteter kun trenger 5-15 min.
  • Koke- og trekketiden varierer selvfølgelig etter størrelsen.
  • La potetene hvile litt før servering, da kommer potetenes konsistens og smak best frem.

Tips! Poteter bør oppbevares mørkt og kjølig, helst temperatur mellom 4-15 ºC

Kilde: BAMA