Kvæfjordkake

Kvæfjordkake
16 porsjoner

Vanskelig­hetsgrad

middels

Tidsforbruk

> 60 min
Kvæfjordkake er norges nasjonalkake, en typisk 17. mai-kake, og går også under navnet «Verdens beste». Det skulle vel si alt?

Ingredienser

Kakebunn:

  • 100 g smør
  • 120 g sukker
  • 4 eggeplommer
  • 3 ss melk
  • 150 g hvetemel
  • 1 ts bakepulver
  • 1 ts vaniljesukker

Marengs:

  • 4 eggehviter
  • 200 g sukker
  • 1 pose mandelflak

Eggekrem:

  • 6 dl melk
  • 9 eggeplommer
  • 1 dl sukker
  • 2 ss maisstivelse (maizena)
  • 5 gelatinplater
  • 1 pk kremfløte

Slik gjør du

  1. 1. Lag eggekrem først. Ha melk, eggeplommer, sukker og maisstivelse i en kjele. Klipp opp gelatinplater og ha dem i kjelen.
  2. 2. Varm opp under omrøring til kremen tykner. Når konsistensen på kremen er som en tykk vaniljesaus, ta den av platen og hell den over i en bolle. Avkjøl. Pisk kremen lett før bruk slik at den blir jevn og klumpefri.
  3. Tips: Trekk kjelen til side hvis det tykner raskere enn du rekker å røre jevnt, ellers kan kremen «sprekke». Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens.
  4. 3. Forvarm stekeovn til 160 °C.
  5. 4. Pisk smør og sukker til en luftig og kremete konsistens. Pisk inn eggeplommer en etter en, pisk røren godt sammen mellom hver eggeplomme. Sikt hvetemel, bakepulver og vaniljesukker. Vend litt av melblandingen i røren, og spe vekselvis med melk. Bland røren godt sammen. Fordel røren utover i en bakepapirkledd langpanne.
  6. 5. Ha eggehviter i en ren, tørr bolle av glass eller rustfritt stål. Pisk dem sakte sammen med litt salt til de danner et mykt skum. Skru opp hastigheten til boblene i skummet er små og jevne. Når skummet danner stive topper, tilsett sukker, litt av gangen. Pisk til blandingen er myk og blank og alt sukkeret er oppløst. Ikke visp for lenge, da blir marengsen kornete. Fordel marengsen oppå røren i langpanneformen. Dryss på mandelflak og stek kaken i 30-35 minutter, til marengsen er gyllen.
  7. 6. Dra forsiktig bakepapiret med kaken over på en rist og avkjøl.
  8. 7. Pisk kremfløte stiv og vend den lett sammen med eggekremen. Kremen kan gjerne smaksettes med rom.
  9. 8. Del kaken i to på midten. Legg den ene kakedelen på et serveringsfat. Bre kremfyllet utover kakebunnen, og legg den andre kakedelen over.