Stekt skrei med appelsinsaus og potetmos

Stekt skrei med appelsinsaus og potetmos

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Ta skreimiddagen til et nytt nivå med denne oppskriften som består av pannestekt skrei med en frisk appelsinsaus, potetmos og en salat av appelsin og fennikel

Fremgangsmåte

Skrap skreiskinnet godt, dryss salt over fisken og la den ligge i 10 minutter
Skyll av saltet og tørk godt med tørkepapir, og skjær fileten i porsjonstykker
Knus hvitløksfedd lett med flatsiden av en kjøkkenkniv
Varm olivenolje i en stekepanne, ha i hvitløk og timian, og stek skreien med skinnsiden ned til skinnet er sprøtt, ca 4 minutter
Snu skreien, tilsett smør og trekk stekepannen av varmen. La skreien trekke til den akkurat er gjennomstekt, ca 4 minutter
Ta skreien ut av stekepannen, legg til side og hold den varm
Appelsinsaus
Press saften av appelsinen og ha den i stekepannen som skreien ble stekt i
Kok appelsinsaft til mengden er halvert
Sil over i en liten kasserolle og rør inn kaldt smør i terninger. Smak til med salt
Varm opp sausen forsiktig før servering, den skal ikke kokes
Potetmos
Skrell poteter, skjær i biter og kok møre i lettsaltet vann, ca 15 minutter
Hell av kokevannet, og mos potetene med en potetmoser eller en gaffel
Tilsett smør og matfløte, og mos til ønsket konsistens
Smak til med salt og pepper
Salat
Skrell appelsin og del i båter
Finsnitt fennikel og rødløk. Bruk gjerne en mandolin hvis du har
Vend appelsinbåter, fennikel og rødløk i olivenolje og smak til med salt og pepper
Rotgrønnsakschips
Vask og skjær gulrot og rødbeter i papirtynne skiver, og legg i en bolle med iskaldt vann. Bruk gjerne en mandolin hvis du har
Ha solsikkeolje i en kasserolle og varm opp til ca 180 grader. Bruk en spisepinne av tre for å sjekke om det er varmt nok, det skal boble rundt spissen
Tørk godt av grønnsakene med et tørkepapir og friter i kasserollen i puljer til de er sprø og gylne. Pass på steketiden, særlig på rødbetene
Bruk en hullsleiv og løft dem over på et tørkepapir så fettet får renne av seg
Krydre med salt og pepper
Server skreien med appelsinsaus, potetmos og salat. Ha rotgrønnsakschips på toppen.

Tips:

Fileter gjerne appelsinen ved bruk av en skarp kniv. Skjør først vekk skallet slik at det ikke er noe hvitt igjen, og skjær deretter ut båter mellom hinnene på appelsinen. Du kan også få kjøpt ferdig rotgrønnsakschips på utvalgte helsekostbutikker.