Lammestek med fløtegratinerte poteter

Lammestek med fløtegratinerte poteter

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Her er oppskriften på klassisk lammestek med hvitløk og rosmarin, servert med deilige, fløtegratinerte poteter og en lammesjysaus. Enkelt, saftig og velsmakende!

Fremgangsmåte

Gni lammelåret inn med salt og pepper. Del hvitløk i tynne båter, stikk lommer i steken med en liten, spiss kniv og stikk inn hvitløksbåter og rosmarinkvaster.
Skrell løk og gulrot, og del grønnsakene i grove biter. Legg grønnsakene i en langpanne eller ildfast form.
Legg lammelåret oppå grønnsakene, og stikk inn et steketermometer i den tykkeste delen av låret. Pass på at det ikke treffer bein.
Hell vann i formen.
Sett formen midt i ovnen og stek på 125 °C i 2,5 - 3 timer. Når steketermometeret viser 65 °C er steken medium, og på 70 °C er den medium pluss. Lammesteken er gjennomstekt på 75 °C.
Skrell potet og løk, og skjær dem i skiver. Legg potetene og løken i en smurt, ildfast form. Ha på salt og pepper, og hell fløte over. Sett potetene inn sammen med steken de siste 45-60 minuttene av steketiden.
Ta ut steken og øk temperaturen på stekeovnen til 200 °C. Fordel ost over og stek potetene videre i ca. 15 minutter, til osten har smeltet og fått en gyllen farge.
Løft steken over på en fjøl eller et fat, og la den hvile minst et kvarter før den skjæres opp.
Løft opp grønnsakene fra langpannen, og hold dem varme til servering - gjerne i ovnen sammen med potetene, bare følg med så de ikke svir seg.
Sil sjyen som har dannet seg i langpannen.Tilsett eventuelt mer buljong, litt hvitvin eller vann til du har nok.
Ha sjyen i en liten kjele og kok opp. Rør sammen hvetemel og litt kaldt vann til en helt glatt, klumpfri jevning. Visp jevningen inn i sjyen i en tynn stråle. Kok opp, senk varmen og la sausen småkoke i ca. 10 minutter. Smak eventuelt til med solbærsaft/rødvin, soyasaus, salt og pepper. Du kan også evne sausen med litt maizena utrørt i vann.
Server steken med grønnsakene fra stekingen, saus og fløtegratinerte poteter. Ekstra kokte grønnsaker eller en salat smaker også godt til.