Ingredienser
Karamellpudding er en del av juletradisjonen for mange, men det er ingen grunn til å bare nyte denne klassikeren i julen. Server den fløyelsmyke puddingen med pisket krem eller friske bær.
Fremgangsmåte
-
Sett stekeovnen på 110 °C.
-
Start med karamellen ved å smelte sukker på lav varme. Temperaturen kan skrus opp når sukkeret begynner å smelte og klumper seg. Pass på at det ikke blir for varmt så du brenner karamellen. Rør litt av og til så sukkeret smelter sammen.
-
Når alt sukkeret er smeltet og har en gyllen farge helles karamellen over i en passende form, f.eks. en brødform. Vend på formen så karamellen fordeler seg jevnt over hele bunnen. Husk at formen blir varm når karamellen helles i formen så bruk en gryteklut. La karamellen avkjøles i formen.
-
Fyll en ildfast form med vann og sett inn i ovnen på nederste rille. Pass på at vannet ikke går mer enn halvveis opp til formen du skal lage puddingen i slik at det ikke renner over.
-
Visp sammen kremfløte, helmelk, sukker, kardemomme og vaniljesukker/vaniljestang i en kjele og la det koke opp. La blandingen avkjøles i kjelen.
-
Visp eggene sammen i en bolle. Det skal ikke vispes inn for mye luft i eggene da vi ønsker en kompakt pudding. Når blandingen er avkjølt sper du litt og litt av blandingen inn i eggene og rører sammen. Sil blandingen i formen med karamellen.
-
Stek karamellpuddingen i vannbad i ovnen på nederste rille i 2–3 timer. Steketiden kan variere etter hvilken form du lager puddingen i. For å sjekke om puddingen er ferdig kan du dyppe en skje i litt vann og trykke lett på puddingen med skjeen. Den skal virke fast, men samtidig være bevegelig.
-
Sett puddingen inn i kjøleskapet og la den stå over natten. Puddingen kan lages 3 dager før den skal serveres og kan stå i kjøleskapet frem til servering.
-
For servering: Finn frem et fat, skjær forsiktig rundt puddingen i formen, legg fatet på toppen av formen og vend om med et rykk til du hører puddingen løsne.