Karamellpudding

Karamellpudding

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

middels

Ingredienser

Karamellpudding er en del av juletradisjonen for mange, men det er ingen grunn til å bare nyte denne klassikeren i julen. Server den fløyelsmyke puddingen med pisket krem eller friske bær.

Fremgangsmåte

Sett stekeovnen på 110 °C.
Start med karamellen ved å smelte sukker på lav varme. Temperaturen kan skrus opp når sukkeret begynner å smelte og klumper seg. Pass på at det ikke blir for varmt så du brenner karamellen. Rør litt av og til så sukkeret smelter sammen.
Når alt sukkeret er smeltet og har en gyllen farge helles karamellen over i en passende form, f.eks. en brødform. Vend på formen så karamellen fordeler seg jevnt over hele bunnen. Husk at formen blir varm når karamellen helles i formen så bruk en gryteklut. La karamellen avkjøles i formen.
Fyll en ildfast form med vann og sett inn i ovnen på nederste rille. Pass på at vannet ikke går mer enn halvveis opp til formen du skal lage puddingen i slik at det ikke renner over.
Visp sammen kremfløte, helmelk, sukker, kardemomme og vaniljesukker/vaniljestang i en kjele og la det koke opp. La blandingen avkjøles i kjelen.
Visp eggene sammen i en bolle. Det skal ikke vispes inn for mye luft i eggene da vi ønsker en kompakt pudding. Når blandingen er avkjølt sper du litt og litt av blandingen inn i eggene og rører sammen. Sil blandingen i formen med karamellen.
Stek karamellpuddingen i vannbad i ovnen på nederste rille i 2–3 timer. Steketiden kan variere etter hvilken form du lager puddingen i. For å sjekke om puddingen er ferdig kan du dyppe en skje i litt vann og trykke lett på puddingen med skjeen. Den skal virke fast, men samtidig være bevegelig.
Sett puddingen inn i kjøleskapet og la den stå over natten. Puddingen kan lages 3 dager før den skal serveres og kan stå i kjøleskapet frem til servering.
For servering: Finn frem et fat, skjær forsiktig rundt puddingen i formen, legg fatet på toppen av formen og vend om med et rykk til du hører puddingen løsne.

Tips:

Serveringsforslag: Topp gjerne med pisket krem