Se, lukt, smak – spis!

Alt for mye spisbar mat går rett i søpla. Dette er et samfunnsproblem og et miljøproblem som Joker vil bidra til å løse.

NorgesGruppen, som Joker er en del av, tester nå holdbarhetsmerking med det målet at mindre mat skal kastes hos forbruker. 

– De fleste matvarer kan normalt spises etter «best før»-datoen. Derfor vil vi nå teste om det har effekt å legge til en ekstra merking som vi har kalt «normalt brukbar til». Vi håper dette vil bidra til at kundene blir oppmerksomme på at produkter også kan nytes etter «best før», og gir en indikasjon på hvor lenge produktet normalt holder en brukbar kvalitet. Vi anbefaler uansett at folk alltid ser, lukter og smaker på produktet før bruk, sier konsernsjef i NorgesGruppen, Runar Hollevik.

I filmen over kan du se hvordan folk på gata synes Kvarg smaker etter «best før»-datoen.

Det kastes 355 000 tonn mat i Norge hvert år, det tilsvarer hver 8. handlepose. Mesteparten av denne maten kastes i hjemmet. God forbrukerveiledning kan ha stor betydning for å minimere matkasting. Derfor har NorgesGruppen bestemt seg for å begynne med en ny merking av produktet Kvarg.

Den nye merkeordningen skal ikke erstatte etablert holdbarhetsmerking, men fungere som tilleggsinformasjon til «best før»-merkingen. Vi vil følge nøye med og erfaringene vil avgjøre om denne ordningen eller annen tilleggsmerking skal utvides til andre produkter. 

Det viktigste er at du som forbruker ser, lukter og smaker på maten før du finner ut om den er blitt for gammel, eller at den kan spises. 

Definisjon av tilleggsmerking
Best før: Dato for hvor lenge produktet bevarer opprinnelig kvalitet, forutsatt riktig oppbevaring og uåpnet emballasje.

Normalt brukbar til: Datoen for hvor lenge produktet kan spises, men det kan ha noe endret smak og konsistens.