
Slik bruker du opp restene dine
Har du lyst til å minske ditt eget matsvinn? Da er det å bruke opp middagsrestene istedenfor å kaste dem en veldig god start.
Du kjenner deg kanskje igjen; det ble igjen en liten rest av middagen, men ikke nok til en ny middag. Kanskje puttet du resten i en boks i kjøleskapet og tenkte at denne kan jeg bruke senere i uka før du etter noen dager endte opp med å kaste den likevel, eller kanskje resten gikk rett i søpla med en gang.
Det er ikke alltid like lett å være kreativ med matrester, men her skal vi gi deg noen gode tips som kan gjøre det enklere å sørge for at restene havner i magen og ikke i søpla.
- Planlegg uka: Vi vet det er kjedelig, men hvis du planlegger ukens middager og legger opp til at gårsdagens rester kan benyttes på en annen måte i dagens middag, så vil du redusere matsvinnet ditt. En pastasausrest kan bli til en tomatsuppe, eller pizzasaus. En gryterett kan bli til en grateng, en fiskerest kan brukes i en wrap osv.
- Lag matpakker: Det er ofte enklere å bruke opp restene hvis det er igjen nok til en hel middag til, men hvis du ofte havner i den situasjonen at det kun er igjen en liten rest kan den bli perfekt i matpakka dagen etter.
- Prøv en ny variant: Noen ganger sitter du kanskje igjen med flere små rester som du føler at ikke passer helt sammen. Da er tiden inne for å være kreativ og skape nye varianter av vante retter. En pizza kan toppes med kokte poteter i skiver, eller lages med most brokkoli eller blomkål i deigen. I en tomatsuppe kan du putte alt av både kokte og rå rotgrønnsaker, og en omelett kan gi nytt liv til en osteskorpe, litt tørt brød og noen vasne tomater.
- Lag rett mengde: Hvis du alltid ender opp med litt rester så kan mengden du lager være et god sted å begynne. Kok to færre poteter, litt mindre pasta, stek en fiskefilet mindre, eller frys ned de to siste fiskekakene i pakka istedenfor å tilberede alle.
Lager du store porsjoner for å spise halvparten og fryse ned halvparten til senere er det en super måte å komme ut av tidsklemma på, men pass da på at du husker hva du har i fryseren og faktisk spiser det opp, hvis ikke er du like langt. - Se, lukt og smak: Hvis du egentlig tar vare på middagsrester, men lar være å spise dem fordi du tenker de har blitt dårlige, husk alltid at du ser, lukter og smaker før du kaster maten.



