Best før betyr ofte holdbar etter

Kaster du mat bare fordi den har gått ut på dato? Mat som er merket med "best før" er ofte holdbar lenge etter utløpsdato hvis den er riktig oppbevart, så la oss sammen kurere datoskrekken!

Hvert år kaster vi mye mat bare fordi den har gått ut på dato. Vi tenker ikke over at all mat har en verdi og at den sannsynligvis holder lenger enn datoen tilsier hvis vi oppbevarer den riktig.

Bærekraftmål-12.pngFNs bærekraftsmål nr. 12 handler om ansvarlig forbruk og produksjon - å gjøre mer med mindre ressurser. I dag forbruker vi mye mer enn hva som er bærekraftig for kloden. For eksempel går en tredjedel av maten som blir produsert bort, uten å bli spist.

"Best før" er "ofte god etter"
Du har sikkert sett at flere merkevarer er merket med "best før – ofte god etter" eller "best før, ikke dårlig etter". "Se, lukt, smak"-symbolet skal inspirere deg til å bruke sansene dine før du kaster mat og drikke som fremdeles er helt fin.

Slik bruker du sansene dine:

 • Med øynene:
  Kan du se mugg eller andre endringer på maten? Har den forandret utseende eller farge?
 • Med nesen:
  Lukter maten som den skal eller lukter det råttent, gjæret, surt eller på andre måter annerledes enn den skal? Husk at vakuumpakket mat alltid lukter litt når du åpner pakken. Tips! Sur melk og fløte kan brukes i vafler.
 • Med munnen:
  Smaker maten som forventet eller har den en sur eller harsk bismak? Husk at du ikke blir syk av å smake på mat som er gått ut på "best før"-dato.
 • Med hendene:
  Kjenn på maten. Er den sleip når den ikke skal være det, myk når den skal være hard eller kjennes den på andre måter annerledes ut?

Du kan lese flere råd i Matvetts "Brukopp-leksikon"!

Hvilke varer velger du i butikken?
For å bidra til mindre matsvinn i butikken kan du også tenke over hvilke varer du velger neste gang du handler. Vet du at du skal bruke varen innen kort tid – velg den med kortest holdbarhetsdato.

Du kjenner deg kanskje igjen i at du ofte automatisk velger den varen som har lengst holdbarhetsdato, for eksempel når du kjøper melk. Dette bidrar til økt svinn i butikken ettersom ingen velger varene som nærmer seg utløpsdato. Hvis du vet at du selv kommer til å bruke opp varen innen kort tid, velg den med kortest holdbarhetsdato neste gang du er i butikken.

Supplerende holdbarhetsmerking
Matbransjen i Norge er enige om å benytte supplerende holdbarhetsmerking på «best før»-merkede matvarer, der det er hensiktsmessig. Dette er et viktig skritt videre i matsvinnkampen. «Best før, ofte god etter» har bredest oppslutning blant bedriftene, men også "ikke dårlig etter" finnes på endel produkter. Målet er å signalisere at mat merket «best før» ofte er spiselig etter at datoen er utløpt på en tydelig og enhetlig måte.

Felles "Se, lukt, smak"-symbol
For å gi videre veiledning til forbrukerne har matbransjen også utviklet ett felles symbol med «Se, lukt, smak», for å oppfordre til bruk av sansene på mat som har gått ut på «best før»-dato. Flere aktører har brukt denne formuleringen på sine produkter en god stund allerede. Dette symbolet kan bedriftene velge å benytte direkte på emballasjen eller på egne nettsider og i sosiale medier eller kampanjer. 

Kilde: Matvett.no

Matvett er mat- og serveringsbransjens selskap for å forebygge og redusere matsvinn og samarbeider på vegne av bransjen med myndigheter og forskningsmiljøer.