Mat med utsikt - Joker samarbeider med Den norske turistforeningen

DNT og Joker deler en visjon om å hjelpe folk til å velge kortreist og norskprodusert mat i sesong.

Gjennom våre satsinger "Smaken av Norge" i samarbeid med lokale produsenter og "Mat med utsikt" i samarbeid  med DNT, vil vi gjøre det enklere for deg å velge lokalprodusert mat og drikke. 


Måten vi produserer og spiser våre måltider påvirker den naturen vi omgir oss med. Norske mattradisjoner har spilt på lag med naturen i generasjoner. Vi har bearbeidet råvarer slik at de kan spises gjennom flere sesonger. Ysting, tørking, salting, speking, sylting og til og med
hermetikk har lange tradisjoner. Mat som verken krever kjøleskap eller stekeovn, men som har mye smak og energi!

Vi har fått hjelp av Matvalgets dyktige kokker til å tenke matglede og bærekraft med utgangspunkt i hva som er mulig å få til på en enkel selvbetjeningshytte. Oppskriftene tar utgangspunkt i hovedingredienser du finner i proviantlagrene på DNTs hytter, samt varer du får tak i på Joker-butikken eller i nærheten av hyttene, slik at du virkelig kan få smaken av Norge fra området du er på tur i. I tillegg har vi lagt inn forslag til hva du kan hente fra naturen. Følg sesongen og det du finner, og tilpass oppskriftene etter hva du får tak i og orker å bære på.

Vi håper heftet vårt vil inspirere deg til å skape matglede med utsikt, som en del av et naturvennlig, inkluderende og inspirerende friluftsliv.

Bla i heftet her, og planlegg både turen og maten du skal spise -

Inspirasjon til god og bærekraftig mat på tur får du her

 

 

Se våre 12 turtips i Årets kalender 2024

Relatert innhold

Amerikanske pannekaker (DNT)

Disse pannekakene har havregryn i røren, så får du litt mer å gå på. Du kan også bruke grøtrester (erstatt havregryn med 1,5 dl grøt). Spis til frokost, kvelds eller som niste.

Arme vaniljeriddere (DNT)

Arme deg, nå er du sliten, men trøsten er nær: finn frem det tørre brødet ditt! Ikke nok med at disse ridderne smaker fantastisk, men ved å bruke opp det gamle brødet blir du også en matredder. Med sesongens bær blir dette en luksusdessert.

Bacalao (DNT)

På tur i fjellet, eller langs sjøen? Fiske kan du uansett. Har du ikke fiskelykke så er klippfisk lett å bære i sekken. Men du finner også deilig ferdig bacalao i proviantlageret. Med litt ekstra tomater, linser og grønnsaker blir bacalaoboksen middag til flere.

Bolognesegryte (DNT)

Basen for denne gryta er linser fra proviantlageret, noe som gir et mettende, proteinrikt og fullverdig måltid. Når basen er god, trenger man ikke bære så mye ekstra i sekken. Et par grønnsaker og en bit lokal pølse gjør den store forskjellen.

Byggotto (DNT)

Bygg er en enkel og ren råvare som kan smaksettes på utallige måter, og er i tillegg både sunn og bærekraftig mat. Byggotto kan serveres som forrett, siderett eller hovedrett. Litt selvfisket fisk, en god lokal ost eller tørket kjøtt som topping løfter smaken.

Drømmegrøt (DNT)

La frokosten lage seg selv mens du sover! Bløtlagt havre gir bedre smak og mer næring. Bland gjerne inn bær, nøtter eller frø samtidig, og servér med litt granola for god krønsj.

Fiskegryte (DNT)

I Norge har lange tradisjoner for å konservere fisk. Røkt, tørket og saltet fisk er gode turkompanjonger, og man trenger bare litt for å sette smak på en ellers mild rett. Både konservert og fersk, selvfanget fisk kan brukes i denne gryta.

Fruktsuppe med havrekrønsj (DNT)

Fruktsuppe er en klassiker på hyttetur. Byggryn i suppen metter, og med deilig sting av ingefær og krønsj fra havre er dette en magisk god dessert. Fyll gjerne på med epler, pærer eller bær i sesong, gjerne økologisk og lokalt dyrket. Suppen er god både varm og kald.

God kaffe på tur! (DNT)

Hvis du er glad i å være ute i naturen vet du at morgenkaffe laget utendørs kanskje er den mest velsmakende kaffen som finnes. Det finnes forskjellige typer bryggeutstyr man kan bruke for å lage kaffe utendørs, og utstyret behøver verken veie mye eller ta mye plass. Det enkleste er nok en liten turkjele som varmes opp over et stormkjøkken eller et bål – når det ikke er bålforbud, vel å merke.

Granola (DNT)

Visste du at det er lett å lage sin egen Granola på tur? Bland gjerne inn litt syltetøy før steking for ekstra smak. Spis med melk, eller bruk som topping på grøt og desserter.

Karbonanza (DNT)

Vandret noen dager i fjellet? Trenger du en kaloribombe? Her er den. Kombinasjonen av hele korn, bønner, grønnsaker og ost gir deg alle proteinene du trenger. Dette er en grønnsaksrett som er både mettende og fullverdig. Rett og slett en trippel karbonanza!

Kremet soppsuppe (DNT)

Hver sesong har sine råvarer, og det er ekstra hyggelig å servere av naturens grøde på tur. Denne suppen er en god base med mange muligheter, og kan fungere både som en ren vegetarrett, eller toppet med fisk eller kjøtt.