Brun kraft
Til hverdags bruker vi stort sett buljongpulver eller terninger, men til fest og selskap er det lov å gjøre seg litt mer flid. Egenkokt kraft er noe helt spesielt! Her får du smaker og fylde som du ikke finner andre steder. Lag en stor porsjon og frys ned i begre eller i isterningsposer.
60+ min
Vanskelig
Slik gjør du
- 1Ha kraftbein i en ildfast form og sett formen i en stekeovn på 250 °C. Stek i ca. 10 minutter, eller til beina er godt brunet. Ha dem i en kjele.
- 2Vask og skjær grønnsaker i grove biter og ha dem i kjelen sammen med salt, sort pepper og laurbærblad. Tilsett kaldt vann til det dekker og kok opp langsomt.
- 3Skum av skummet som samler seg i overflaten underveis i kokingen. Jo mer du skummer, jo klarere blir kraften til slutt. Kok gjerne i 4-5 timer.
- 4Sil kraften gjennom en tynnmasket sil. Husk å sette en bolle under silen og ha gjerne et gryteunderlag under bollen.
- 5Nå er kraften klar til videre bruk. Om du ikke skal bruke kraften med en gang bør du helle kraften over på mindre beholdere, slik som f.eks. glass, plastbeholdere eller andre egnede beholdere beregnet for mat. På den måten avkjøles kraften fortere og holdbarheten forlenges. Avkjøl før du setter kraften i kjøleskap eller frys.
- 1