Gratinert hel blomkål

Gratinert hel blomkål

Tidsforbruk

> 60 min

Vanskelig­hetsgrad

enkelt

Ingredienser

Gratinert hel blomkål er godt tilbehør til kylling eller svin, men smaker også nydelig som et vegetarisk måltid i seg selv.

Fremgangsmåte

Rens blomkålen for grove blader og fjern litt av den tykke stilken. Kok blomkålen knapt mør, 8–10 minutter, i lettsaltet vann. La blomkålen få renne godt av seg og legg den over i en passende ildfast form.
arm ovnen til 220 °C.
Smelt smøret til sausen i en liten kasserolle. Rør inn melet og la det frese et par minutter over middels varme under konstant omrøring.
Visp inn melk og fløte. Gi det hele et oppkok mens du hele tiden visper for å unngå klumper i sausen og for å unngå at det fester seg i bunnen. La sausen småkoke i 2 minutter under stadig omrøring.
Trekk kasserollen vekk fra varmen og rør inn halvparten av osten og parmesanen.
Smak sausen til med salt og kvernet pepper. Hell sausen over blomkålen og dryss over resten av osten.
Gratiner blomkålen midt i ovnen i ca. 25 minutter, eller til overflaten er boblende og gyllen.
Topp gjerne det hele med bacon, nøtter, hakkede urter og et lite dryss med chiliflak.

Tips:

Forslag til tilbehør: Sprøstekt bacon eller spekeskinke Hakkede ristede hasselnøtter, mandler eller pinjekjerner Urter som gressløk, persille eller basilikum Chiliflak