Burgertilbehør

Burgertilbehør

Tidsforbruk

20-40 min

Vanskelig­hetsgrad

enkelt

Ingredienser

En skikkelig saftig og smakfull burger er utrolig godt. Toppingen og tilbehøret til burgeren kan varieres i det uendelige. Forskjellig tilbehør gjør burgermåltidet til en smaksfest!

Fremgangsmåte

Karamellisert løk:
Skrell løken og skjær den i ca. 1 cm tykke skiver. Varm en stor stekepanne og tilsett en god klatt smør og litt olje. Ha i løken når smøret har smeltet og stek over middels lav varme. La den få god tid i pannen slik at resultatet blir saftig, myk og sødmefull løk. Rør med jevne mellomrom. Tilsett en klype sukker og noen dråper balsamicoeddik mot slutten av steketiden. Tilsett gjerne en liten skvett med vann fremfor mer fett dersom løken virker tørr.
Tomatsalsa:
Del tomatene og skrap ut det meste av den bløte kjernen. Skjær tomatkjøttet i små biter. Skrell og finhakk løken, og finsnitt chilien. Bland sammen tomater, chili og løk. Smak til med limesaft, salt og en god klype sukker. Rør inn hakket koriander.
Limemarinert rødløk:
Rens og skjær rødløk i tynne skiver. Bland rødløken godt sammen med limesaft, sukker og en klype salt. La rødløken marinere i minst 10 minutter.
Mangosalsa:
Rens og skjær mangoen i terninger. Finhakk eller finsnitt rødløk og chili. Bland alt sammen og tilsett limesaft og hakket koriander etter smak.
Coleslaw
Rens og skjær kålen i tynne skiver.
Riv eller skjær gulroten i tynne strimler. Bland kål, gulrot, 1 ss salt og 3 ss sukker i en stor sil. La det stå i 5-10 minutter for å trekke fuktighet ut av kålen (samtidig som det gir smak). Skyll grønnsakene godt i kaldt vann og klem ut alt vannet (bruk helst en salatslynge). Det er superviktig at grønnsakene blir helt tørre. Eventuelt kan du pakke grønnsakene inn i et rent kjøkkenklede og klemme ut vannet. Er grønnsakene våte vil dressingen bli flytende og grønnsakene vasne.
Visp sammen majones, eddik og sukker. Smak til med pepper, en klype salt (husk at grønnsakene er allerede litt salte) og sennep hvis du vil bruke det. Bland dressingen sammen med grønnsakene og dryss over finsnittet vårløk og hakket persille. Serveres med det samme, eller oppbevares i kjøleskapet frem til servering (maks natten over).
Noen liker å blande inn hakket sylteagurk, eller jalapenos hvis du vil ha den litt spicy.
Superenkel BBQ-saus
Ha ketchup, sukker og kaffe i en liten kjele. Kok opp under omrøring til alt sukkeret har smeltet. Smak sausen til med tabasco, og noen dråper soyasaus.
Rømmedressing
Bland alle ingrediensene til dressingen, og sett den kaldt frem til servering.
Tzatziki
Riv agurken på et rivjern. Legg agurken over i en sil. Dryss over en klype salt, bland godt og la agurken ligge noen minutter til den begynner å slippe væske. Press mest mulig vann ut av agurken (legg agurken på midten av et rent kjøkkenklede, pakk sammen og klem ut overflødig væske). Finhakk hvitløken og bland sammen hvitløk, yoghurt, eddik, olivenolje og mynte. Rør inn agurken og smak til med mer salt hvis nødvendig (litt kvernet pepper og hakket frisk dill kan også brukes).